Analyse
Nieuwe obligaties 7 jaar geleden - maandag 6 september 2010

Deze week vinden we geen interessante uitgiftes. De munten, de Noorse kroon (NOK) en de Amerikaanse dollar (USD), en hun lage rendementen kunnen ons immers helemaal niet bekoren.

 

NOK: beperkt potentieel

Heel wat activiteit in Noorse kroon, een munt die we na zijn forse opmars tegenover de euro nog weinig potentieel toedichten. De uitgiften van de twee bankinstellingen, Dexia Funding Netherlands en BNP Paribas Fortis, die beide een looptijd hebben van vijf jaar, leveren het meeste op door het hogere risico die ze met zich meedragen. Die van Dexia Funding Netherlands biedt een nettorendement in NOK van 3,11 % en die van BNP Paribas Fortis 2,74 %. Municipal Housing Finance, een Finse semi-overheidsinstellingen in handen van 304 gemeenten, de staat en enkele andere overheidsinstellingen, beschikt over een sterke financiële positie en een hogere kredietwaardigheid dan de twee banken en biedt over een looptijd van drie jaar slechts een nettorendement van 2,31 %. De rendementen van de drie uitgiftes vergoeden te weinig het beperkte potentieel van de munt. Niet intekenen.

 

USD: niet interessant

De uitgifte in USD van de Nederlandse Waterschapsbank is evenmin aantrekkelijk. De overheidsbank die openbare besturen financiert en over een ijzersterke rating beschikt biedt op een obligatie met een looptijd van 5 jaar slechts een nettorendement van 1,70 %. Aangezien de VS over zwakke fundamenten beschikt, hoge overheidsschuld en enorm overheidstekort (en voeg daar nog de recente economische zwakte aan toe), houden we op middellange termijn rekening met een verzwakking van de dollar. Niet intekenen.

  

Een obligatie kiezen : klik hier

 

Deel dit artikel