Analyse
Nieuwe obligaties 7 jaar geleden - dinsdag 17 augustus 2010

Er is deze week een interessante uitgifte in Canadese dollar. De nieuwe obligatie in Turkse lira zouden we mijden.

 

In Canadese dollar

TotalFinaElf Capital, de financiële tak van de gelijknamige oliegroep, geeft een nieuwe obligatie uit in Canadese dollar (CAD). De looptijd bedraagt vier jaar en de jaarlijkse brutocoupon 2,50 %. Als we rekening houden met de uitgifteprijs (101,106 %) en met de roerende voorheffing (15 %), komt het nettorendement uit op 1,83 %. Dat is niet erg hoog – ook in Canada staat de obligatierente al geruime tijd laag – maar obligaties in CAD blijven o.i. wel een interessante diversificatie. Het land kan bogen op een solide financieel systeem en een lage schuldenlast. Anders gezegd, als de spanning rond te hoge schuldenlasten van bepaalde landen opnieuw zou oplopen, zal de Canadese dollar wellicht heel goed zijn mannetje staan en daardoor als "schokdemper" kunnen fungeren in uw portefeuille.
De voorbije weken is de koers van de "loonie" wel gedaald: sinds zijn laatste piekwaarde t.o.v. de euro (10 juni) verloor hij 6,8 %. Daar zijn twee verklaringen voor:
– het feit dat de Amerikaanse economie ter plaatse trappelt. Zowat 80 % van de Canadese export gaat naar de VS, nog altijd veruit de belangrijkste handelspartner.
– het feit dat China tracht te vermijden dat zijn economie oververhit raakt en dus de groei probeert af te remmen, heeft voor een daling van sommige grondstoffenprijzen gezorgd. Als belangrijk grondstoffenexporterend land, bleef dat voor Canada en bij uitbreiding voor de Canadese munt niet zonder gevolgen.
Die twee factoren zullen er wellicht voor zorgen dat de Canadese centrale bank, na als een van de eersten haar rente te hebben opgetrokken (2 x in 2010) wellicht even een pauze zal moeten inlassen. Fundamenteel blijft de Canadese dollar echter correct gewaardeerd t.o.v. de euro. Beschouw de recente koersdaling als een opportuniteit om te kopen. Obligaties in Canadese dollar verdienen een gewicht van 5 % in een defensieve portefeuille op tien jaar. U kunt ook opteren voor obligatiefondsen in CAD. Ons zusterblad Fondsen & Sicavs vindt ING (L) Renta Fund II CAD (ISIN : LU0047220511) en KBC Renta Canarenta (LU0054025654) koopwaardig.

 

 

 

In Turkse lira

De Europese investeringsbank (EIB) geeft een nieuwe obligatie uit in Turkse lira (TRY). De lening heeft een looptijd van zowat drie jaar en vier maand en biedt een nettorendement van 6,41 % op jaarbasis. We vinden het rendementsverschil t.o.v. risicoloze obligaties in euro onvoldoende om een gokje op deze munt te wagen. We behouden wel ons vertrouwen in de Turkse economie maar sinds begin dit jaar is de lira al fors gestegen t.o.v. de euro (+ 11 %) en we vrezen dat het stijgingspotentieel stilaan uitgeput raakt. Tegen de huidige aankoopkoers van de lira zou een ommekeer des te harder aankomen.
Obligaties in TRY die u al in uw portefeuille hebt steken, mag u daarentegen houden.

 

Een obligatie kiezen : klik hier

Deel dit artikel