Analyse
Nieuwe golf van staatsbons 8 jaar geleden - dinsdag 25 mei 2010
De nieuwe uitgifte van staatbons zal plaatsvinden op 4 juni. De emissieprijs is vanaf vandaag bekend.

De inschrijvingsperiode zal lopen van 26 mei tot en met 3 juni. Twee staatsbons worden aangeboden :
– de bon met looptijd van vijf jaar (ISIN : BE3871225525) biedt een jaarlijkse coupon van 2,20 % bruto. Rekening houdende met de emissieprijs (101 %) en de roerende voorheffing (momenteel 15 %) komt het jaarlijkse nettorendement op 1,66 % uit.
– de bon met looptijd van acht jaar (ISIN : BE3871226531) biedt een jaarlijkse brutocoupon van 3 %. Rekening houdende met de emissieprijs (101,50 %) en de roerende voorheffing komt het jaarlijkse nettorendement op 2,34 % uit.

Mag men intekenen?
De aangeboden rentevoeten liggen flink lager dan deze van maart dit jaar (2,13 % netto voor de bon op vijf jaar en 2,76 % netto voor deze op acht jaar). De obligatierente is dus op een vrij korte tijd stevig verder gezakt. Deze voorwaarden zijn op zijn zachtst gezegd zeer magertjes. Normaal geven we meteen aan dat dit nu eenmaal het rendement is voor een dergelijk effect gezien het risico op een faillissement van de Belgische staat zo goed als nul is. De recente gebeurtenissen hebben evenwel aangetoond dat zelfs de veiligheid van dit papier in vraag kan worden gesteld. Het is echter weinig waarschijnlijk dat de Belgische staat de komende jaren niet aan haar verplichtingen zal kunnen voldoen. Het huidige niveau van de rentevoeten heeft trouwens aan dat een rampscenario ver verwijderd is. Staatsbons blijven dus een veilige waarde. Maar door de lage aangeboden rentevoeten schrijven we niet in. Door uw geld gedurende vijf of acht jaar vast te zetten, neemt u het risico vast te zitten indien de rentevoeten tijdens die periode zouden beginnen stijgen. Vooral indien deze stijging het gevolg zou zijn door een toename van de inflatie. De flauwe rentevergoeding van staatsbons zou onvoldoende zijn om het verlies aan koopkracht, toegebracht door de inflatie, goed te maken. Dit is de reden waarom we nog steeds een degelijke spaarrekening verkiezen. Zelfs al liggen de rentevoeten ook op dit product niet bijster hoog, ze zullen sneller toenemen bij een hogere rente op de markten.

Deel dit artikel