Analyse
Obligaties in Turkse lira: verboden? 8 jaar geleden - maandag 25 januari 2010
Recent hebt u ons aangeraden te beleggen in obligaties in Turkse lira die een rendement tussen 8 à 9 % aanboden. Verleid door deze voorwaarden, heb ik een aankooporder naar mijn bank gestuurd. De bankbediende heeft ze evenwel niet kunnen bemachtigen voor mij. Waarom raadt u deze stukken aan als we er toch niet kunnen op intekenen?

· De obligaties in Turkse lira die we recent hebben aangeraden zijn effecten zoals alle andere. Niets ligt in de weg om er als particulier in te beleggen. De Turkse lira is niettemin een relatief exotische munt waardoor het niet uitzonderlijk is dat banken enkel aan een bepaalde groep van klanten de mogelijkheid bieden om erin te beleggen, zoals de zogenaamde private banking klanten. Deze beschikken over een voldoende groot vermogen om een meer gepersonaliseerd beleggingsadvies te krijgen. We kunnen helaas niets doen hiertegen omdat de bank vrij haar eigen interne structuur op te zetten. Als u een goed contact hebt met uw bankier of zich wendt tot een bankagentschap die over een loket met gespecialiseerd beleggingsadvies beschikt en onderstreept dat niets u in de weg ligt op wettelijk vlak om in deze obligaties te beleggen dan bestaat de kans dat u uw slag thuishaalt. Het enige dat we u kunnen aanraden.
· Uw vraag biedt ons de gelegenheid om te herhalen dat obligaties met een zeer aantrekkelijk rendement ook een hoger risico dragen. Het risico zit in uw geval bij de munt. Rond de Turkse lira heerst heel wat onzekerheid zolang het land geen akkoord heeft gesloten over een nieuwe lening met het Internationaal Muntfonds. Zoals bij elke belegging met een hoog rendement en een hoger dan gemiddeld risico raden we slechts een klein deel van de portefeuille erin te beleggen (maximum 5 %).

Deel dit artikel