Nieuws

De Canadese dollar lijdt onder de politiek van Trump

1 jaar geleden - woensdag 28 juni 2017
Biedt het land opportuniteiten?
De Canadese dollar lijdt onder de politiek van Trump

De Canadese dollar lijdt onder de politiek van Trump

De, volgens ons, tijdelijke inzinking van de Canadese dollar is een opportuniteit om goedkoper Canadese aandelen te verwerven. De beurs van Toronto blijft interessant en zorgt voor een welgekomen extra spreiding in uw portefeuille. Canadese aandelen zijn op dit moment koopjes en dus beleggen we er al te graag in tot 5% van onze portefeuille. We werken via de tracker iShares MSCI Canada ETF, die op Euronext Amsterdam noteert.
Canadese obligaties laten we voor wat ze zijn. Hun te laag rendement compenseert onvoldoende het verlies dat u zult lijden als de rentevoeten hoger zullen gaan.

 

De Canadese economie staat sterk in de schoenen, het groeitempo ligt hoger dan in de eurozone en de olieprijs staat er beter voor dan in 2015. De dollar ging er vorig jaar dan ook met bijna 7% op vooruit en leek te blaken van vertrouwen. Helaas kwam er ook aan dat mooie liedje een eind. Te wijten aan Trump. Sinds januari staat de zogenaamde loonie al bijna 7% lager.

De Canadese dollar staat onder druk aangezien Trump het vrijhandelsakkoord Nafta, een verdrag tussen Canada, Mexico en de VS, wil heronderhandelen zodat de VS voortaan invoerrechten kan heffen op o.a. Canadees staal. Trump neemt Canadees hout en staal, dat tegen lagere prijzen in de VS wordt verkocht en de Amerikaanse producenten pijn doet, op de korrel. De beurs van Toronto blijkt zich weinig zorgen te maken over die dreiging, maar de Canadese dollar ging wel sterk lager.

Wel is Canada een grote olieproducent en heeft het zwarte goud een zwaar gewicht in de uitvoer. Het land vaart wel bij de huidige olieprijs gezien het een belangrijke inkomstenbron is en een boost geeft aan de grote energiesector, wat stevig bijdraagt tot de economische groei.

Deel dit artikel