Nieuws
Explosieve stijging van de bitcoin 1 jaar geleden - donderdag 12 januari 2017
De waarde van de digitale munt Bitcoin doorbrak begin januari de grens van 1000 USD, maar ze blijft heel erg volatiel, zoals ook nu weer bleek.

De evolutie van de Bitcoin de voorbije dagen toont aan dat de munt erg volatiel is. Van afdoende bescherming tegen instortingen van de reële economie of van traditionele munten is dus geen sprake. Ook op langere termijn wisselt de Bitcoin bergen en dalen af. Als u onprettige verliezen wilt vermijden, raden we u dan ook aan om deze virtuele munt te laten voor wat ze is.

 

Grote schommelingen

Bitcoin is de naam van een elektronische munt (en van de gelijknamige opensourcesoftware die ontwikkeld werd om ze te gebruiken). De virtuele munt wil een alternatief bieden voor traditionele valuta zoals de euro en de dollar, maar haar historisch parcours is op zijn zachtst gezegd erg bewogen.

Begin dit jaar bereikte ze een waarde van meer dan 1000 USD, maar op 5 januari (het piekniveau) dook ze opeens in korte tijd weer meer dan 20% lager. Zo ging het ook na het vorige recordniveau eind 2013. In 2014 kelderde de Bitcoin en verloor de munt zowat 70% van haar waarde, alvorens ze dan in 2015 weer aan haar opmars begon en bijna 500% (u leest het goed) hoger klom tot haar piekniveau begin 2017. Een stevig jojo-effect dus…

 

De vraag overstijgt het aanbod

De sterke prijsstijging in de laatste maanden van 2016 wijst erop dat de vraag naar bitcoins het aanbod ruimschoots overstijgt. De vraag schommelt dan ook soms zeer sterk (piekmomenten), terwijl het aanbod maar heel geleidelijk aangroeit.

Bitcoins dienen trouwens virtueel "gedolven" te worden, net zoals edelmetalen in een echte mijn. Elke dag wordt er een bepaalde hoeveelheid vrijgegeven aan mensen die de bitcoins delven ('mining') door de rekenkracht van computers in te zetten.

De sterke vraag naar bitcoins komt recentelijk vooral vanuit China en India. In China staat de yuan al een tijdlang onder druk (daling van 7% in 2016). Sommige Chinezen proberen via de virtuele munt de kapitaalcontroles in hun land te omzeilen en hun kapitaal te beschermen tegen een daling van de yuan. In India is de oorzaak te zoeken bij de chaotische demonetisatie die begin november werd opgestart en waarbij de bestaande bankbiljetten van 500 en 1000 roepie ongeldig werden verklaard. Door de overhaaste geldvernietigingsactie zijn de Indiërs hun vertrouwen kwijt en zien sommigen de Bitcoin als een veilige haven.

Deel dit artikel