Analyse
Voor de tweede maal sinds de financiële crisis is één euro tien Zweedse kroon waard 8 maanden geleden - donderdag 23 november 2017
Dit is voor een groot deel het gevolg van de monetaire politiek die het land voert.

Desondanks handhaven we ons advies wat Zweden betreft. We besteden er een deel aan van onze gediversifieerde portefeuilles.

Uiteenlopende monetaire politiek

Terwijl de ECB vanaf januari 2018 haar activa-inkopen zal halveren (tot 30 miljard euro per maand), verandert de Zweedse Riksbank niets aan haar politiek en handhaaft ze haar leidende rentevoet op -0,5%, en dit ondanks het feit dat de inflatie in augustus en september nog 2,3% bedroeg. En gezien het inflatiepeil in oktober terugviel tot 1,8% is het nu nog minder waarschijnlijk dat de centrale bank haar politiek zal wijzigen. Uiteraard zijn de markten niet blind voor de groeiende kloof tussen Frankfurt en Stockholm en bijgevolg is de kroon hiervan de pineut.

Terugvallende vastgoedsector

Na een jarenlange forse stijging boerden de vastgoedprijzen in Zweden zowel in september als in oktober achteruit. Bijgevolg wordt nu gevreesd voor een forse daling van de vastgoedprijzen, in die mate zelfs dat het een negatieve impact zou kunnen hebben op de gezinnen (die al met zware schulden kampen) en uiteindelijk op de Zweedse economie in haar geheel.

Toch een sterk land

De Zweedse economie blijft desalniettemin erg open, competitief en beschikt bovendien over een grote innovatiecapaciteit. Op de beurs van Stockholm noteren tal van bedrijven die wereldwijd actief zijn. Bovendien is de aandelenbeurs van Stockholm nu gezien de lichte onderwaardering van de Zweedse kroon t.o.v. de euro des te interessanter.

Deel dit artikel