Analyse
De voorbije maanden spurtte de waarde van de bitcoin spectaculair hoger 8 maanden geleden - woensdag 15 november 2017
Sommigen beschouwen digitale munten al als een volwaardige activaklasse.
De voorbije maanden spurtte de waarde van de bitcoin spectaculair hoger

De voorbije maanden spurtte de waarde van de bitcoin spectaculair hoger

Volgens ons is die weg echter nog lang.
De bitcoin blijft samen met andere digimunten voorlopig enkel spek voor de bek van speculanten!

Een bewogen (en jonge) geschiedenis

De bitcoin werd gelanceerd in 2009 door Satoshi Nakamoto, een mysterieuze identiteit waarachter een natuurlijke persoon of een collectief van codeontwikkelaars schuilgaat. In haar nog prille bestaan werd de munt al tientallen keren dood verklaard, maar evenveel keren rechtte ze de rug en langzaam maar zeker groeide ze uit tot de referentie onder de cryptomunten. Die maken gebruik van computernetwerken die op een gedecentraliseerde manier (door de vele gebruikers) beheerd worden buiten de overheden om. Met behulp van zogenaamde "blockchaintechnologie" worden digitale registers bijgehouden met de transacties.

Het bitcoinnetwerk maakte in zijn 10-jarige bestaan een spectaculaire opmars: van nog geen 100 bevestigde transacties per dag in 2009 naar ruim 250.000 in het 1ste kwartaal van 2017. De waarde van de digimunt maakte over die periode grote capriolen maar klom wel steeds hoger: van enkele fracties van een dollar bij de eerste notering bereikte ze in 2011 de pariteit met de greenback, om vervolgens door te stomen en in maart 2013 de kaap van de 100 USD te ronden, 8 maanden later die van de 1000 USD, in oktober die van de 5000 USD en op 2 november 2017 zelfs even die van de 7000 USD.

Bont gezelschap van gebruikers

De opmars van de bitcoin is te verklaren door de komst van nieuwe gebruikers. De virtuele munt is al lang niet meer het exclusieve speelterrein van computerfreaks en criminele organisaties. Meer en meer e-commercewebsites aanvaarden de bitcoin als betaalmiddel en de munt vervult dus steeds meer haar missie, met name fungeren als rechtstreeks online betaalmiddel, zonder tussenkomst van een financiële instelling.

In China, waar 60% van alle transacties plaatsvinden, is de bitcoin een handige manier om de belemmeringen op het internationaal kapitaalverkeer te omzeilen. Door bitcoins te kopen, brengen rijke Chinezen een deel van hun vermogen in veiligheid dat bedreigd werd door anticorruptiemaatregelen.

Daarnaast is de bitcoin ook populair bij start-ups om snel kapitaal op te halen. En stukje bij beetje verovert de munt zich ook een plek in de internationale financiële wereld. Zo denken diverse grote banken eraan om gespecialiseerde teams van traders in digitale munten in het leven te roepen. Japan besliste zelfs om de munt als officieel betaalmiddel te erkennen. Tot slot trekt de spectaculaire waardestijging van de bitcoin ook heel wat speculanten aan.

Beperkt aanbod... in theorie dan toch

Het speculeren op de bitcoin wordt gevoed door de wet van vraag en aanbod: gezien de verveelvoudiging van het aantal gebruikers, gaat de vraag (en dus ook de prijs) pijlsnel de hoogte in aangezien het aanbod bewust beperkt wordt gehouden.

Van bij het begin plande Satoshi Nakamoto een begrensde ontwikkeling van de bitcoin: van 1 miljoen bitcoins in omloop 8 jaar geleden, zijn er vandaag bijna 17 miljoen en de maximumgrens, die al vanaf 2030 bereikt kan worden, werd vastgelegd op 21 miljoen.

Niets garandeert echter dat die grens gerespecteerd zal worden. De bitcoingemeenschap is hierover sterk verdeeld en dissidenten hebben in augustus bijv. de "bitcoin cash" opgericht, waarvan er ineens dubbel zoveel in omloop kwamen. In oktober werd er ook al een "bitcoin gold" opgericht, en nog meer afsplitsingen lijken onvermijdelijk...

Naast de bitcoin zijn er ook nog diverse andere virtuele munten (o.a. de ripple, de litecoin en de ethereum) die er alles aan doen om zich een plek onder de zon te verwerven.

Een uitzonderlijke activaklasse

Om uit te groeien tot een volwaardige activaklasse is de weg nog lang.
– Zo hebben bitcoinbeleggers eigenlijk geen enkele garantie. In theorie zou de veelheid aan actoren de veiligheid van het systeem moeten waarborgen, maar in de praktijk controleren vandaag slechts 5 spelers (op sommige momenten zelfs maar 1) de helft van alle transacties. 
– Dat nodigt ook uit tot hackingoperaties, zoals in augustus 2016, toen 119.756 bitcoins gestolen werden. 
– De gebruikte technologie beperkt het aantal transacties tot maximaal 300.000 per dag. Ter vergelijking: het Visa-netwerk is bestand tegen pieken tot 20.000 verrichtingen per seconde. De bevestiging van een transactie kan uren in beslag nemen, en indien er wereldwijd paniek zou uitbreken, kan een verkoop meerdere dagen duren. 
– De koers van de bitcoin is ook erg wispelturig. Zo dook hij op 13 juni bijv. 10% lager, om dan op 21 juli weer 20% hoger te schieten. Met de komst van grote spelers op een markt met slechts een totale waarde van 120 miljard USD, en met speculanten die massaal verkopen als het tij keert, zal die volatiliteit in de toekomst wellicht nog toenemen. 

Deel dit artikel