Artikel

Trackers: welke broker voldoet het best aan uw verwachtingen?

1 jaar geleden - donderdag 7 december 2017
De verschillen tussen spelers zijn groot en dat op diverse vlakken.

Waar trackers kopen?

Daar bestaat helaas geen eenduidig antwoord op. De verschillen tussen spelers zijn groot en dat op diverse vlakken. Veel zal afhangen van wat u precies verwacht van uw financiële tussenpersoon. Wilt u de laagste kosten? Wilt u de ruimste keuze? Wilt u advies? Wilt u gebruikmaken van allerhande tools om een keuze te maken?

We bekijken het aanbod en de informatie over ETF’s bij de zes instellingen die wél de moeite doen om u een deftig aanbod trackers voor te schotelen en waarvan we weten dat heel wat lezers er klant zijn: BinckBank, Bolero, DeGiro, Deutsche Bank, Keytrade Bank en MeDirect.

Let op voor de kosten

Voor we daarmee beginnen, rakelen we nog even het kostenplaatje op eigen aan elke verdeler. Zo is er enerzijds de transactiekost of het makelaarsloon (bij aankoop én bij verkoop) en anderzijds het bewaarloon voor elk effect dat u op effectenrekening plaatst.

Makelaarsloon
Dat zal afhangen van de grootte van uw order én van de beurs waarop de ETF noteert. In regel is een aankoop op bijvoorbeeld Euronext Frankrijk goedkoper dan een op de beurs van Londen. De absolute prijsbreker op dat vlak is DeGiro. Koopt u de tracker Lyxor Bel 20 UCITS ETF op Euronext Brussel, dan betaalt u daarvoor 2 euro + 0,02%. Een order van 5000 euro kost u er 3 euro. Voor 741 trackers betaalt u er zelfs niets (1 gratis transactie per maand)! Bij BNP Paribas Fortis dokt u voor datzelfde order 30 euro neer. Bolero en Keytrade Bank vragen 15 euro, BinckBank 9,75 euro en MeDirect 7,5 euro.

Bewaarloon
Enkel bij de grootbanken en bij Deutsche Bank (8 euro per effect) betaalt u een jaarlijks bewaarloon. Geen enkele andere verdeler die we in dit artikel opnemen rekent die kost aan.

Een uiteenlopend aanbod

In de tabel kunt u zien hoeveel trackers er op schap staan bij de zes brokers, op hoeveel beurzen ze noteren en uit hoeveel emittenten u kunt kiezen. Zo vindt u bij MeDirect 214 trackers terug die afkomstig zijn van 15 aanbieders. Daarbij zijn iShares (103) en Lyxor (58) hofleverancier. De ETF’s noteren er op een van zes mogelijke beurzen.

Het ruimste aanbod vindt u bij BinckBank, Bolero, DeGiro en Keytrade Bank terug. Zij schotelen u duizenden producten voor. Een reusachtig aanbod waar de andere spelers voor passen. Zo is het wel degelijk de bedoeling van Deutsche Bank en MeDirect om het aanbod “binnen de perken” te houden.

 

Speciale gevallen zijn BinckBank en Keytrade Bank

Daar kunt u op de website kiezen voor ‘trackers’ om vervolgens een beperkte lijst te krijgen van respectievelijk de meest verhandelde trackers en de trackers die noteren op Euronext. In dat aanbod kunt u uitgebreid(er) zoeken. Bij de instellingen kunt u in werkelijkheid duizenden trackers kopen, voor zover ze noteren op een beurs waar de broker transacties op toelaat. Die trackers vindt u aan de hand van hun ticker, ISIN of naam.

Documentatie: niet altijd voorhanden

Opvallend is dat we de klassieke fondsendocumentatie niet overal terugvinden. En dan hebben we het over het prospectus, het (half)jaarverslag en - vooral - de essentiële beleggersinformatie; de zogenaamde KIID. Dat is een document van twee pagina’s dat alle relevante informatie over het product bundelt. Denk daarbij aan de beleggingsdoelstelling, het risicoprofiel, de kosten en tal van praktische informatie over de betrokken partijen (wie is de bewaarder, de belangrijkste beurs waarop genoteerd wordt,…).

Enkel bij Bolero, Deutsche Bank en MeDirect vinden we de meest recente versies van die toch wel belangrijke documenten terug. Goed om te weten, is dat de documentatie in tal van gevallen uitsluitend in het Frans en/of Engels zal zijn. Verwacht wordt dat de situatie vanaf volgend jaar anders zal zijn. Dan zal elke KIID die beschikbaar is ook op de website van de broker moeten staan.

Wie zoekt, die vindt (niet altijd)

Wij vinden een uitgebreide zoekfunctie een grote toegevoegde waarde voor iedereen. Zo kunt u gericht gaan zoeken op de criteria die voor ú belangrijk zijn. Zoals u kunt zien in de tabel is ook op dat vlak de ene broker gieriger dan de andere.

Op alle websites kunt u zoeken op ISIN (aan te raden), beursticker (aan te raden) en naam. Goed om te weten, is dat die benaming exact dezelfde moet zijn als (een deel van) de benaming zoals u die op de website terugvindt.

Wilt u bijvoorbeeld een tracker van de uitgever ‘Amundi’, die noteert op ‘Euronext Parijs’, belegt in ‘staatsobligaties in euro’ en daarenboven een ‘dividend’ uitkeert, dan kunt u al die velden gaan aanvinken in de tool van Bolero, Deutsche Bank en Keytrade Bank (enkel voor de selectie van 1 094 ETF, niet voor de andere) om zo tot een resultaat te komen. Wilt u daarenboven ook de zekerheid dat de ETF in de echte onderliggende obligaties belegt (= fysiek) en niet indirect via afgeleide producten (= synthetisch), dan bieden enkel Bolero en Deutsche Bank u zo’n informatie. Beide zijn dan ook top op het vlak van zoekfunctie. MeDirect, dat knap werk levert op het vlak van het aanbieden van officiële documentatie, laat in de zoekfunctie heel wat minder mogelijkheden toe. BinckBank, DeGiro en Keytrade Bank (voor de niet Euronext-trackers) zijn ronduit slecht als het op dat soort zoeken aankomt.

Welke tussenpersoon kiezen?

Als het op kosten en aanbod aankomt, kunt u in feite niet om DeGiro heen. Nergens is het aanbod zo groot en zijn de kosten zo laag. Het is de ideale broker voor diegenen die zelf hun boontjes kunnen doppen en precies weten wat ze moeten kopen. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als u onze adviezen volgt en met de ISIN-code in de hand uw order doorgeeft. De anderen zullen totaal afknappen op de Spartaanse website en het manifeste gebrek aan informatie en tools op de website. DeGiro heeft de onhebbelijke gewoonte om heel wat trackernamen niet voluit te schrijven. Zonder de unieke ISIN of de beursticker van de ETF verliest zelfs een kat hier haar jongen. Voor de specialisten dus.

Gelukkig is het op het vlak van beschikbare informatie en onlinezoekmotor heel wat beter gesteld bij de meeste andere brokers. Bolero en Deutsche Bank zijn daarbij top.
Wilt u advies krijgen rond ETF’s, dan kunt u enkel maar terecht bij Deutsche Bank. De andere instellingen gedragen zich louter als handelsplatformen.

Argenta: de uitzondering

We hebben heel wat Argenta-klanten onder onze lezers die ons meldden dat ze bij de bank probeerden ETF’s te kopen via kantoor of via internetbankieren, maar daar niet in slaagden. Nochtans biedt de instelling heel wat beleggingsproducten aan: aandelen, obligaties en fondsen. Maar dus geen trackers. Waarom?

De bank met het groene appeltje beschouwt ETF's als "complexe instrumenten" en laat de handel in die producten niet toe. Zowel beleggers die aan internetbankieren doen als klanten die naar hun kantoor gaan om advies botsen op dit njet. In het laatste geval krijgen ze geen ETF's voorgeschoteld omdat de adviseurs de trackermarkt niet opvolgen en de belegging niet geschikt is voor elke belegger. De achterliggende gedachte is dat onder de noemer ETF's een bonte verzameling producten schuilgaat, van minder tot uiterst complex, en dat dit niet altijd zomaar af te leiden valt.

Met die strenge benadering is Argenta alvast uniek in ons landschap. We vinden echter dat Argenta een beetje het kind met het badwater weggooit en zijn klanten een degelijk alternatief ontzegt.

Deel dit artikel