Artikel

Wat gebeurt er wanneer uw tracker verdwijnt?

1 jaar geleden - woensdag 31 januari 2018
Beursgenoteerde trackers schieten als paddenstoelen uit de grond. Maar tegelijk verdwijnen er steeds meer ETF’s.

Talrijke verdwijningen

De afgelopen vijf jaar verdwenen 430 ETF’s op de Amerikaanse beurzen alleen al. Tellen we de Europese erbij, dan zitten we boven de 700 op vijf jaar. In 2017 alleen al sneuvelden er meer dan 200. Goed voor meer dan een miljard euro.

En dat vinden we in tegenstelling tot wat u zou kunnen denken goed nieuws. Het is beter dat een onsuccesvolle ETF verdwijnt, dan dat hij blijft noteren in een soort zombieachtige toestand op de beurzen. Het is tekenend voor een markt die groeit en volwassener wordt.

Reden voor deze verdwijningen?

De hoofdreden waarom een bancair fonds verdwijnt, is omdat het te slecht presteert. Daardoor verkopen de aandeelhouders het fonds, dalen de vermogens onder beheer en worden de kosten relatief groot.

Dat is niet het geval bij ETF’s. Dat product volgt immers slaafs de beursindex. Ook de ETF’s die verdwenen, deden die job naar behoren. Het ligt vaak ook niet aan de slechte rendementen. Zo gaf Restaurant ETF (ticker: BITE) de pijp aan Maarten ondanks meer dan uitstekende beursprestaties.

Neen, een van de voornaamste redenen dat een ETF verdwijnt, is dat hij simpelweg niet van de grond komt wat grootte van de portefeuille betreft door een gebrek aan belangstelling. Zo haalde het fonds dat het Amerikaanse restaurantwezen schaduwt maar iets meer dan 1 miljoen euro op. Dat is (te) weinig. In combinatie met een te laag handelsvolume is dat voor de aanbieder van de ETF voldoende reden om de stekker uit te trekken.

Het hoeft niet te verbazen dat het vaak nicheproducten zijn die sneuvelen: Cardiology ETF, Health & Fitness ETF, Whiskey & Spirits ETF, enzovoort. Zij kampten alle met een structureel gebrek aan interesse.

Een gewaarschuwd belegger …

Als een ETF beslist om de deuren te sluiten, dan wordt dat veelal tussen een week en (traditioneel) een maand op voorhand aangekondigd. De ETF zal in een addendum aan het prospectus duidelijk stellen op welke datum hij stopt met verhandelen en op welke datum de portefeuille wordt geliquideerd.

De clou hier is dat u echter moet weten dat uw ETF ermee ophoudt. En dat is niet evident. Waar krijgt u die aankondiging immers te zien? Op de website van de ETF beheerder (zoals ETFSecurities, iShares, VanEck) en – veelal – in de lokale media. Probleem is dat die ‘lokale’ media in dit geval nooit de Belgische zullen zijn. De producten zijn immers van buitenlandse oorsprong en zijn zelden geregistreerd in België. U zult met andere woorden geluk moeten hebben om op de hoogte te zijn.

Goed om te weten, de ETF kan nog worden verhandeld tot de laatste handelsdag. Pas na de deadline begint de ETF aan het liquidatieproces.

Twee scenario’s

Bent u op de hoogte van de sluiting en wilt u verkopen?
Dan kunt u dat probleemloos doen tot de dag van sluiting. U verkoopt daarbij tegen de beurskoers.

Bent u niet op de hoogte en/of beslist u om niets te doen, dan krijgt u cash uitbetaald.
Hoeveel precies hangt van de liquidatiewaarde af. Die zal gelijk zijn aan de netto-inventariswaarde, zijnde de som van alle effecten in de portefeuille minus enkele kosten. Die waarde zal verschillen van de laatste beurskoers want de effecten in de portefeuille worden pas nadien verkocht en schommelen op de beurs.

Waar voor uw geld

Kregen houders van verdwenen trackers als Global X Guru Activist Index ETF, Horizons USA Managed Risk ETF, VanEck Vectors Solar Energy ETF een faire deal? Het antwoord is: jazeker. De liquidatiewaarde die onze lezers kregen lag in overeenstemming met, of zelfs hoger dan, de laatste beurskoers van die fondsen. Zo’n faire vergoeding is wat u ook mag verwachten van zo’n ETF-sluiting.

Deel dit artikel