Dossier
Hoe komen we tot ons advies? Ontdek de methodologie van Test-Aankoop invest!

Artikels

 • Artikel
  Hoe komen we tot ons advies? De methodologie van Test-Aankoop invest 2 jaar geleden - dinsdag 28 maart 2017
  De methodologie van Test-Aankoop invest is gebaseerd op de fundamentele analyse.

   

  Definitie van fundamentele analyse

  Men heeft het over fundamentele analyse als een aandeel wordt gewaardeerd op basis van de verwachtingen over de toekomst van het bedrijf. Hierbij houden wij rekening met een aantal factoren. De fundamentele analyse is de tegenpool van de technische analyse , die voornamelijk gebaseerd is op de grafieken uit het verleden.

  Doelstelling van fundamentele analyse

  Het is de bedoeling het beursgemiddelde te overtreffen door voornamelijk aandelen te kopen die goedkoper zijn dan het gemiddelde en daarbij het risico dat u loopt binnen de perken te houden.

  Factoren waarmee bij fundamentele analyse rekening wordt gehouden

  Het dividend
  Welk bedrag kunnen we verwachten als het gaat over de dividenden van volgend jaar, het jaar erna, enz. … tot het einde van de looptijd van uw belegging? De analisten van Test-Aankoop invest proberen de vooruitzichten zo nauwkeurig mogelijk te formuleren en maken daarvoor een analyse van het betreffende bedrijf (positiehandhaving, groeipotentieel, financieringsmogelijkheden, beheer, …) en van de sector. Naarmate de jaren vorderen moeten de groei van het bedrijf en van het dividend dat het uitkeert logisch gezien samenvloeien tot het gemiddelde van de sector.

  De vereiste return
  Het dividend en zijn toekomstige groei moeten worden vergeleken met de opbrengst die kan worden gehaald uit beleggingen met vaste rentevoet (bv. staatsobligaties), waar nog een risicopremie aan wordt toegevoegd. Welk rendement willen de beleggers krijgen via een belegging in aandelen, als compensatie voor het hogere risico dat ze nemen? Historisch onderzoek toont aan dat beleggers hiervoor op lange termijn 3 à 4 % extra rendement vragen.

  Beurskoers
  Als de theoretische waarde hoger ligt dan de beurskoers van dat ogenblik, dan is het aandeel ondergewaardeerd of goedkoop. Is de theoretische waarde lager dan de koers, dan is het aandeel overgewaardeerd of duur. Daartussen ligt de correcte waarde. Dit is de basisberekening. We houden ook nog rekening met andere elementen bij het formuleren van een advies:
  - de verhouding koers/winst
  - de verhouding koers/cash flow
  - vergelijking van de koers met de boekwaarde
  - vergelijking van de koers met de intrinsieke waarde
  - de toestand van andere aandelen op de markt, vergelijking tussen de aandelen zelf
  - toestand van de rentevoeten en de verwachtingen op dat vlak
  - macro-economische factoren, per regio of per land: inflatie, groeipercentages, handelsbalans (export/import) en de lopende rekening, productiviteit, evolutie bruto binnenlands product, wisselmarkt, …
  - politieke factoren: politiek systeem, komende verkiezingen, conflicten, …

   

   

  Deel dit artikel

;