Analyse
GBL: en de minderheidsaandeelhouders? 7 jaar geleden - dinsdag 5 april 2011

Het bod op NMP verandert niets voor GBL maar de Imerys-operatie getuigt van weinig respect voor de minderheidsaandeelhouders.

De décote blijft rond haar historisch gemiddelde.
HOUDEN.

 

GBL heeft van Pargesa (een andere holding uit het Frère-universum) zijn belang van 26,5 % in Imerys (valorisatie van metalen) gekocht en daarvoor bijna 15 % meer betaald dan de beurskoers! Hoewel de koers van Imerys intussen is gestegen, heeft de operatie nog altijd een negatieve invloed van ±0,30 EUR per aandeel op de intrinsieke waarde van GBL. De transactie kreeg niet verwonderlijk gunstig advies (wettelijk verplichte fairness opinion) vanwege een bank maar is niettemin ongunstig voor de minderheidsaandeelhouders. GBL steekt er zich voor in de schulden en beperkt zo zijn manoeuvreerruimte. Niettemin mikken we op een recurrente winst per aandeel van ±5 EUR per jaar en denken we nog altijd dat de holding in staat moet zijn om zijn dividend met 5 % per jaar op te trekken. Dat moet volgend jaar goed kunnen zijn voor een nettorendement van bijna 3 % (daarin vallen de belangen van de minderheids-aandeelhouders en van Frère & co wel samen). Maar gezien de huidige décote (26 %; conform historisch gemiddelde), de participaties die ons (met uitzondering van GDF-SUEZ; 27,39 EUR, kopen) tegen de huidige koersen niet kunnen bekoren, en gezien het gebrek aan respect voor de minderheidsaandeelhouders, zijn we geen koper van GBL.

 

Koers op het moment van de analyse: 67,00 EUR

 

GBL is een Belgische holding. De waarde van de portefeuille wordt vooral bepaald door de participaties in Total, Suez, Lafarge en Imerys .

 

Deel dit artikel