Nieuws

Gewaarborgde rente spaarverzekeringen binnenkort omhoog?

2 jaar geleden - dinsdag 17 januari 2017
De langetermijnrente zit in de lift. Betekent dit dat ook de gewaarborgde rentevoet op pensioenspaarverzekeringen zal stijgen? Wacht u bijgevolg niet beter tot het einde van het jaar om te storten?
Gewaarborgde rente spaarverzekeringen binnenkort omhoog?

Gewaarborgde rente spaarverzekeringen binnenkort omhoog?

Neen. Het is weinig waarschijnlijk dat de gewaarborgde rente hoger zal gaan.

De rentevoet die de verzekeraars op hun spaarverzekeringen kunnen bieden, is afhankelijk van het rendement dat zij behalen op hun onderliggende beleggingsportefeuille (gespijsd met uw spaarcenten), en die bestaat hoofdzakelijk uit obligaties.

In die portefeuilles steken nu vaak nog obligaties uit het verleden die hogere coupons bieden, maar naarmate die op vervaldag komen en vervangen moeten worden door nieuwe obligaties (met een veel lagere rente), zien de verzekeraars hun globale rendement afkalven, en daalt dus ook de opbrengst op uw spaarverzekering.

Vroeg of laat zal de obligatierente aantrekken, maar de stijging zal erg beperkt blijven en de coupons zullen niet kunnen wedijveren met die van de oudere obligaties. Het heeft o.i. dan ook geen zin om te wachten met storten in de hoop dat uw gewaarborgde rentevoet nog dit jaar stijgt.

Welke pensioenspaarverzekering?

Pensioenspaarverzekeringen zijn interessant voor wie zonder risico wil sparen voor zijn pensioen en tegelijk wil profiteren van het fiscaal voordeel.

Ons favoriete product in deze categorie is Self Life Dynamico van Generali. Die verzekering biedt slechts een gewaarborgde minimumrente van 0,01%, maar het globale rendement is vooral afhankelijk van de winstdeelnames die de verzekeraar toekent, en in het verleden heeft Generali al met regelmaat bewezen dat het op dat vlak zijn mannetje staat. In 2015 (het rendement voor 2016 is nog niet gekend en zal wellicht lager liggen om de redenen die we hierboven uitleggen) bedroeg het globale rendement nog 3,10%, een van de beste prestaties op de markt.

De instapkosten op Self Life Dynamico kunnen oplopen tot 7%, maar als abonnee van Test-Aankoop betaalt u bij makelaarskantoren DEFA Finance en VDV Conseil slechts 1%. In 2017 mag u opnieuw 940 euro storten (fiscale plafonds bevroren) en kunt u genieten van een belastingvermindering van 30%, plus de gemeentelijke opcentiemen. U kunt blijven storten tot en met uw 64ste.

 

Raadpleeg ook ons dossier over pensioenspaarverzekering en gerelateerde dossiers

 

Deel dit artikel