Nieuws

Duurzaam pensioensparen: we zetten de producten op een rijtje

2 jaar geleden - donderdag 8 december 2016
U bent van plan om in een pensioenspaarfonds of –verzekering te storten, maar wil niet in bedrijven beleggen actief in de wapenhandel, milieuvervuilende steenkoolcentrales bouwen of die in de nucleaire sector aanwezig zijn. M.a.w. het ethische gebruik van uw pensioengelden is belangrijk voor u.
Duurzaam pensioensparen: we zetten de producten op een rijtje

Duurzaam pensioensparen: we zetten de producten op een rijtje

We zetten een aantal producten op een rijtje.

Bent u op zoek naar een pensioenspaarfonds?

Slechts vier pensioenspaarfondsen van de 19 die er in ons land bestaan, houden er een duurzame beleggingsstrategie op na. Belfius is verantwoordelijk voor drie ervan: het defensieve pensioenspaarfonds Belfius Pension Low Equities, het neutrale pensioenspaarfonds Belfius Pension Fund Balanced Plus en het dynamische pensioenspaarfonds Belfius Pension Fund High Equities. VDK vult de lijst verder aan met het VDK Pension Fund.

Wilt u een pensioen opbouwen via een risicovoller (geen kapitaalbescherming, wel hoger verwacht rendement) pensioenspaarfonds dat ook ethisch aan de slag gaat, dan raden we u de twee beste fondsen van de hierboven besproken fondsen aan: Belfius Pension Low Equities en Belfius Pension High Equities. Stel uzelf de vraag hoeveel risico’s u bereid bent te nemen en baseer hierop uw fondsenkeuze (defensief, gemengd, dynamisch?).

Bent u op zoek naar een pensioenspaarverzekering?

U wilt geen risico lopen en verkiest kapitaalbescherming boven rendement, dan is een pensioenspaarverzekering geschikt voor u. Het aanbod blijkt echter zeer mager te zijn indien we ook rekening houden met de ethische aspecten van de beleggingen van de verzekeraar.

Onze zoektocht eindigt bij het Life Plan Pensioensparen van Belfius, dat tevens verdeeld wordt door de spaarbank VDK (Life Plan Pensioensparen) en de verzekeraar DVV (Save 3 Pensioensparen). Ondanks het feit dat de bovenstaande verzekeringscontracten qua duurzaamheid vooruitstrevend zijn, raden we u af om erop in te tekenen. Vanuit financieel standpunt zijn de rendementen te laag en de instapkosten te hoog. Wij raden u Self Life Dynamico van Generali aan.

Deel dit artikel