Nieuws

Roerende voorheffing die u in 2018 betaalde op dividenden kunt u via de eerstkomende belastingaangifte voor een deel terugvorderen

1 maand geleden - donderdag 25 april 2019
Dat betekent extra huiswerk en daarbij zult u niet al te veel op uw bank moeten rekenen.
Roerende voorheffing die u in 2018 betaalde op dividenden kunt u via de eerstkomende belastingaangifte voor een deel terugvorderen

Roerende voorheffing die u in 2018 betaalde op dividenden kunt u via de eerstkomende belastingaangifte voor een deel terugvorderen

Om het spaargeld van de bevolking te activeren werd in 2017 door de federale regering beslist om een fiscaal voordeel toe te kennen voor de eerste 640 euro aan ontvangen dividenden uit aandelenbeleggingen in 2018. In de komende belastingaangifte kunt u tot 30% daarvan, ofwel tot 192 euro, ingeven en vervolgens recupereren.  

Zorg ervoor dat u het fiscaal voordeel niet laat liggen. Indien u dat nog niet hebt gedaan, kunt u zich al voorbereiden door uw bankafschriften te verzamelen zodat u een beeld krijgt hoeveel u binnenkort aan roerende voorheffing kunt terugvorderen.

Om welke dividenden gaat het?

U kunt enkel roerende voorheffing terugvorderen die u betaald hebt op dividenden van aandelen en op coöperatieve aandelen van erkende coöperatieve vennootschappen zoals Beauvent, Alterfin en Cera. 
Coupons van obligaties of dividenden van beleggingsfondsen komen daarentegen niet in aanmerking. Dat is spijtig want door de meeste risicovolle beleggingen fiscaal te bevoordelen, kiest de onwetende spaarder niet altijd voor de gepaste beleggingen.

Hulp van uw bank?

Als belegger zou het gemakkelijk zijn als uw bank u een overzicht bezorgt waar u precies kunt aflezen hoeveel aan dividenden u over 2018 ontving. Aan de hand van een bevraging bij de voornaamste banken blijkt dat de meeste banken niet van zin zijn om een fiscaal attest op te maken. 
Enkel Belfius, BinckBank, ING en MeDirect zullen hun klanten een fiscaal attest bezorgen in de loop van de maand mei. 

Ongewild gedrag?

Door enkel een fiscaal voordeel te bieden op dividenden van beursgenoteerde aandelen en op dividenden van co-operatieve aandelen, duwt de overheid de spaarder naar beleggingsproducten die niet voor iedereen een eerste beursbelegging zouden moeten zijn. Beter zou zijn om ook dividenden van beleggingsfondsen onder het fiscaal voordeel te laten vallen. Beleggingsfondsen bieden meteen een goede diversificatie wat niet direct het geval is met individuele aandelen.
Bij de andere banken zult u zelf aan de hand van uw rekeninguittreksels moeten bepalen hoeveel roerende voorheffing u kunt terugvorderen via uw aangifte, via code 1437. Wel zijn KBC en BNP Paribas Fortis al van plan om hun klanten te in-formeren over het belastingvoordeel. 

Welke banken leveren een attest af?

Argenta: nee
Belfius: ja, in mei
BinckBank: ja
BNP Paribas Fortis: nee, informatienota
Bolero (KBC): nee
Deutsche Bank: nee
ING: ja, in mei
KBC: nee, informatienota
Keytrade Bank: nee, informatienota
MeDirect: ja, in april-mei
Als u al een fiscaal attest krijgt van uw bank, ga dan zeker na of het ook klopt. U blijft steeds de eindverantwoordelijke.

Meer info voor uw belastingaangifte? Ontdek onze tips.

Deel dit artikel