Nieuws

Inde Deutsche Bank onterecht beurstaksen?

1 jaar geleden - woensdag 13 juni 2018
Dit gebeurde in het kader van het overnamebod van Sanofi op Ablynx.

Tijdens het overnamebod van Sanofi op Ablynx hield Deutsche Bank beurstaksen af, terwijl Sanofi in het overnamebod vermeldde de beurstaksen voor eigen rekening te zullen nemen. Betekent dit dat de bank onterecht beurstaksen aanrekende?
Niet echt. Wel hadden de zaken vlotter kunnen verlopen.

Over het algemeen

Wanneer u aandelen of andere beleggingen aan- of verkoopt, dan betaalt u bij elke transactie beurstaksen. Als u op een overnamebod ingaat en u draagt uw beursgenoteerde effecten over aan de overnemer, dan bent u eveneens beurstaksen verschuldigd. Het gaat hier immers om een transactie van beursgenoteerde effecten. Aangezien het om aandelen gaat, is er een beurstaks van 0,35% van toepassing.

Niet in dit geval

Er moeten dus beurstaksen worden betaald. In de prospectus die Sanofi publiceerde naar aanleiding van het overnamebod, staat er echter duidelijk dat Sanofi in dit geval alle verschuldigde beurstaksen voor zijn rekening neemt, inclusief die van de belegger. 

Deutsche Bank is hiervan op de hoogte maar gaat zeer omslachtig te werk: eerst int de bank de beurstaksen bij de klant en pas nadien betaalt ze die terug eens Sanofi administratief volledig in orde is en alle taksen heeft betaald.

Wij vinden dit zeer verwarrend voor de belegger en weten dat het ook anders kan. Zo hielden andere banken het simpel door geen beurstaksen te innen bij hun klanten.

Deel dit artikel