Nieuws

Bij de verkoop van uw obligatiefonds hangt de berekening van de meerwaardebelasting sterk af van het feit of uw fonds in euro noteert of niet

1 jaar geleden - woensdag 24 mei 2017
De noteringsmunt is wel degelijk van tel!

De juiste munt kiezen

Wilt u beleggen in een obligatiefonds in vreemde munt en kunt u daarbij kiezen tussen een fondsenversie die de inventariswaarde uitdrukt in euro en een fondsenversie die de inventariswaarde uitdrukt in een andere munt, dan bepaalt die muntkeuze de (grootte van de) meerwaardebelasting bij de verkoop van uw obligatiefonds.

De meerwaardebelasting wordt inderdaad berekend op basis van de uitgiftemunt van het fonds, niet op basis van het fondsenrendement in euro.

 

Een voorbeeld: obligaties in real

Recentelijk raadden we aan om HSBC GIF Brazil Bond, het enige fonds in Braziliaanse obligaties op onze markt, te verkopen. Dat fonds bestaat uit twee muntklassen: één in euro en één in Amerikaanse dollar. Beide versies hebben dezelfde portefeuille en zijn identiek. Het enige verschil hier is dus de munt waarin de netto-inventariswaarde wordt uitgedrukt:

– De versie in euro zet de evolutie van de onderliggende portefeuille in Braziliaanse real automatisch om in euro. Stijgt de real in waarde tegenover de euro, dan wordt uw fonds uitgedrukt in euro ook meer waard. En omgekeerd.
– De versie in dollar doet net hetzelfde, maar dan in dollar.

Het gevolg is dat beide versies verschillende rendementen boeken. De evolutie van de Braziliaanse real in euro verschilt nu eenmaal van die in dollar. En dat zorgt ervoor dat de meerwaardebelasting anders kan zijn.

 

Een praktisch voorbeeld

Recentelijk vroeg een lezer ons de meerwaardebelasting te controleren die hij heeft moeten betalen op zijn verkoop van HSBC GIF Brazil Bond. Hij had het fonds eind februari 2014 zowel in euro als in dollar gekocht en hij besliste om alles te verkopen eind februari 2017.
In de tabel vindt u de netto-inventariswaarde (NIW) terug van zijn aan- en verkopen.

Uitgiftemunt

NIW 02/2014

NIW 02/2017

Meerwaarde?

in euro

8,14

9,63

Ja

in dollar

11,24

10,24

Neen

 

En wat blijkt?

Onze lezer moest GEEN meerwaardebelasting betalen bij de verkoop van zijn fonds in dollar omdat de netto-inventariswaarde bij verkoop (10,24 dollar) lager lag dan die bij aankoop (11,24 dollar). Hij moest daarentegen WEL een belasting betalen op de verkoop van zijn fonds in euro. Een belasting die hem een kleine 5 % aan rendement kostte.

 

Hoe is dit mogelijk?

In de drie jaar dat onze lezer het fonds in portefeuille had, verloor de real 25 % tegenover de dollar. Die muntdaling zorgde ervoor dat de netto-inventariswaarde van het fonds in dollar in het rood ging, ondanks de stijging van de obligatiemarkt in lokale munt. Het verlies van de real in euro (zowat 2 %) was onvoldoende om het fonds lager te doen eindigen.

 

Goed om te weten

Het totale rendement van de belegging van onze lezer, in euro (waarbij we de dollarversie converteren in euro) én inclusief ontvangen dividenden, bedroeg in beide gevallen 41%. Enkel voor de versie in euro moet onze lezer daarvan de meerwaardetaks aftrekken.

Deel dit artikel