- Beleggen
- Obligatielijst
- Nieuws over obligaties
- Rentestijging: welke impact op crowdlending?
Rentestijging: welke impact op crowdlending?
3 maanden geleden - donderdag 20 oktober 2022
Wat is de impact van de rentestijging op crowdlending (op de platformen Mozzeno, Bolero, Look&Fin)?
Crowdlending is een financieringsvorm voor ondernemingen of particulieren die een krediet willen aangaan en daarvoor bij particuliere beleggers aankloppen. De financiële instellingen worden daarbij buiten spel gezet. Kredietnemers krijgen zo een bijkomende mogelijkheid om geld te ontlenen en voor beleggers is het een manier om kapitaal uit te lenen aan een aantrekkelijke rentevergoeding.
Het zijn de crowdlendingplatformen die beide kanten met elkaar in contact brengen. Ze doen meer dan dat. Zo staan ze onder andere ook in voor het selecteren van de kredietaanvragen en het opvolgen van dossiers in wanbetaling.
Registreer u op onze site en volg de financiële actualiteit op de voet
Bieden nieuwe projecten hogere rentevoeten?
De stijgende rentes op de financiële markten sijpelen niet enkel door in de obligatiemarkten. Ook de crowdlendingplatformen rekenen ze door ten gunste van de crowdlendingbelegger.
Zo liet Mozzeno, dat vooral faciliteert tussen kredietnemende particulieren en beleggers, ons weten dat de rentevoeten op het platform met gemiddeld 0,2% zijn toegenomen sinds begin september.
Hetzelfde geluid horen we bij Bolero Crowdlending, dat de gemiddelde rentevergoeding op zijn platform heeft opgetrokken. Het platform baseert zich op de rentevoeten op Belgisch overheidspapier en verhoogt ze met een risicopremie die afhankelijk is van de looptijd van het crowdlendingproject, de terugbetalingsmodaliteiten (tussentijdse kapitaalaflossingen of eenmalige kapitaalaflossing op eindvervaldag) en het kredietrisico van de kredietnemende onderneming. Aangezien de OLO-rentes sinds dit jaar geklommen zijn, konden beleggers op het platform al rekenen op licht hogere rentevergoedingen.
De marktleider in ons land Look&Fin trok eerder dit jaar al de rente op met gemiddeld 0,50%. Dat was eerst het geval voor crowdlendingprojecten zonder kredietwaarborg (die dus een hogere rente bieden ter compensatie voor het risico op een wanbetaling). Op een later moment gebeurde dat ook voor de projecten die door de verzekeraar Atradius gewaarborgd worden bij een eventuele wanbetaling. De minimumvergoeding voor die projecten werd opgetrokken van 2,5% naar 3%.
Heeft de energiecrisis of een hogere inflatie en rente een impact op crowdlending?
Crowdlending kreeg de afgelopen jaren voet aan de grond in België en voorlopig zijn er geen tekenen dat daarin verandering komt.
Mozzeno zag zijn activiteiten verder toenemen en noteerde sinds begin dit jaar een recordbedrag van bijna 18 miljoen euro aan geleend kapitaal. Mozzeno ziet de hogere inflatie, meer dan het aanbieden van hogere rentevergoedingen, als een factor die de aantrekkelijkheid van het platform verder verhoogt. De rente op spaarrekeningen blijft momenteel nog steeds laag, terwijl crowdlending veel meer te bieden heeft.
Beide zijn echter niet te vergelijken want u ruilt de kapitaalgarantie van de spaarrekening in voor het risico op kapitaalverlies. U dient dus bereid te zijn om dat risico te nemen in ruil voor een hogere rentevergoeding die uw centen beter kunnen beschermen tegen de huidige hoge inflatie.
Bolero Crowdfunding ziet ook dat de bereidheid om te beleggen in crowdlending intact blijft. De gemiddelde inleg daarentegen kende wel een lichte terugval. Al belet dat bijvoorbeeld niet om op enkele minuten tijd een miljoen euro op te halen voor het recente project van Azteq.
Bij Look&Fin horen we dezelfde signalen. Navraag onder hun gebruikers leert dat een overweldigende meerderheid blijft investeren via het platform en het geleende kapitaal bleef de voorbije maanden verder toenemen.
Ons advies
Crowdlending beschikt met aantrekkelijke rentevergoedingen over een grote troef. In tijden van hoge inflatie en een rentevergoeding op spaarrekeningen die de inflatie niet kan bijbenen, is de lokroep van crowdlending des te luider.
Wat echter niet vergeten mag worden, is dat crowdlending een bovengemiddeld risico inhoudt en dus niet mag worden gezien als een veilig alternatief voor het spaarboekje. Crowdlending is daarom interessant voor de belegger of spaarder die bereid is om meer risico te nemen zodoende een hoger rendement te beogen.
De drie platformen zijn aan te raden. Beleggen kan al vanaf 100 euro per project. Bij Mozzeno kan dat zelfs al vanaf 25 euro per project op voorwaarde dat u de eerste keer minimaal 500 euro belegt.
Profiteer gratis van al onze tips rond crowdlending en andere alternatieve beleggingsproducten. 1 maand gratis!