De financiële toezichthouder FSMA publiceerde in oktober een studie over de evolutie van crowdfunding in België tussen juni 2018 en juli 2020. Uit die studie is af te leiden dat crowdlending, dat onderdeel uitmaakt van crowdfunding, een blijvend fenomeen is.
DEFINITIE |Wat is crowdlending?
Sterke groeispurt
Crowdlending nam de voorbije jaren een hoge vlucht. In 2017, toen een topjaar, werd via crowdfunding in totaal zo’n 20 miljoen euro opgehaald. In 2019 was dat met 41,5 miljoen euro meer dan het dubbele. Crowdlending is daarbij goed voor 78% van het opgehaalde kapitaal.
Ook het aantal crowdlendingprojecten nam fors toe. In 2017 waren er 92 projecten tegenover naar schatting 142 projecten in 2019.
Impact coronacrisis
De studie kijkt ook terug naar de eerste jaarhelft van 2020 waarin de coronacrisis een belangrijke rol heeft gespeeld. De FSMA zag op basis van de informatienota’s dat het aantal crowdfundingprojecten terugviel naar 20, tegenover 44 lanceringen in de eerste jaarhelft van 2019. De autoriteit suggereert een mogelijk verband, maar wil nog geen te vroege conclusies trekken.
In mei-juni deden we zelf een rondvraag bij de voornaamste crowdlendingplatformen. Daar kwam uit dat de lancering van nieuwe crowdlendingprojecten tussen maart en juni werd gestaakt door de onzekerheid rond de coronacrisis, wat overeenkomt met de eerste bevindingen van de FSMA.
Toch zagen we al na de lenteperiode een sterke herneming van het aantal lanceringen. Daarnaast hield het vertrouwen van de belegger in crowdlending stevig stand. Dat kwam o.a. door de vele overheidssteunmaatregelen en het beperkte aantal faillissementen onder bedrijven en particulieren die geld leenden via crowdlending.
Meer zelfs, er lijkt extra interesse te zijn gekomen naar crowdlending door bedrijven die op zoek zijn naar een aanvullende financieringsbron. 2020 zal mogelijk voor crowdlending niet het slechte jaar zijn waarvoor eerder gevreesd werd.
Blijvend fenomeen
Crowdlending waaide in 2012 van de Angelsaksische wereld naar ons land over. Crowdlending maakte sindsdien sterke ontwikkelingen door. Niet enkel de opgehaalde bedragen en het aantal crowdlendingprojecten nemen structureel toe, ook de financiële toezichthouder FSMA heeft crowdlending mee ondersteuning geboden. Zo staan de crowdlendingplatformen onder het toezicht van de FSMA en dienen ze tevens over een vergunning te beschikken.
Bovendien is er een hoge mate van professionalisme onder de voornaamste crowdlendingplatformen. Dat wil zeggen dat er gewerkt wordt met strenge selectieprocedures bij de aanvaarding van kredietdossiers, sterk management, een sterke uitbouw van de platformen, enzovoort.
Allemaal gunstige factoren die ervoor zorgen dat steeds meer bedrijven en particulieren een beroep doen op crowdlending om geld te lenen, en aan de andere kant ervoor zorgen dat meer en meer beleggers worden aangetrokken tot die alternatieve beleggingsvorm terwijl hun vertrouwen sterk blijft. Kortom, crowdlending zal aan kracht blijven winnen.
Beleggen in crowdlending
Crowdlending biedt de belegger aantrekkelijke rendementsvooruitzichten. De studie van de FSMA spreekt van een gemiddeld jaarlijks rendement van 7,42%. Na afhouding van de roerende voorheffing (30%) is dat netto nog steeds een aardige 5,2%. De rendementen liggen hoog, zeker voor wie de vergelijking maakt met de rente op de spaarboekjes. Beide zijn echter niet te vergelijken!
Crowdlending houdt namelijk een hoog risico op kapitaalverlies in wanneer de onderneming of particulier aan wie u geld leent in financiële moeilijkheden belandt. Beleg daarom enkel in crowdlending als u bereid bent dat risico te nemen, en ter aanvulling op een reeds breed gespreide beleggingsportefeuille.
Drie tips als u in crowdlending wil beleggen
Spreid uw kapitaal over meerdere crowdlendingprojecten.
Neem vooraleer u intekent de informatienota door. Zo’n nota bestaat uit enkele pagina’s en geeft belangrijke informatie weer over de partij die wil lenen en de modaliteiten van de aangeboden belegging (rentevergoeding, terugbetalingsritme, …).
Verkies crowdlending met tussentijdse kapitaalaflossingen boven die waarbij het ingelegde kapitaal pas op de eindvervaldag in één keer wordt terugbetaald. U verkleint zo het kapitaalverlies naarmate de eindvervaldag dichterbij komt.
De voornaamste crowdlendingplatforms in België
Beebonds | Mikt op kleine vastgoedbedrijven.
Bolero Crowdfunding | Onderdeel van de KBC Groep, richt zich op kmo’s en groeibedrijven.
Ecco Nova | Mikt op duurzame vastgoed- en energieprojecten.
Lita.co | Mikt op crowdlending met een positieve impact op maatschappij en planeet.
Look&Fin | Nummer 1 in België, richt zich tot kmo’s.
Mozzeno | Enige serieuze speler die crowdlending aanbiedt tussen particulieren onderling.
LEES OOK | Beleggen in crowdlendingplatform Mozzeno?