Dossier
Fondsen zijn een makkelijke manier om op de beurs in te zetten

Artikels

 • Artikel
  Fondsen zijn een makkelijke manier om op de beurs in te zetten 3 jaar geleden - maandag 21 november 2016

  Geld beleggen betekent voor velen aandelen en obligaties kopen op de beurs. Bij deze benadering zet u echter niet enkel kapitaal in maar ook tijd en energie. Ook dient u in dit geval absoluut over financiële kennis te beschikken.

   

  Maar het is niet enkel door een paar aandelen te kopen dat uw portefeuille voldoende sterk opgesteld zal zijn om de beursturbulentie te weerstaan. In dit dossier leggen we u uit wat naar onze mening één van de best gediversifieerde beleggingen is, waarmee iedereen aan de slag kan gaan: het beleggingsfonds.

   

  Wat is een beleggingsfonds?

  Een beleggingsfonds is een enorme portefeuille dat eigendom is van een groot aantal beleggers. Deze beleggers steken als het ware hun geld in een gemeenschappelijke pot opdat hun beleggingen op een bepaalde manier zouden worden beheerd. Zo heb je fondsen die specifiek in Belgische of Amerikaanse aandelen beleggen of enkel inzetten op aandelen uit de gezondheidssector.
  Daarnaast heb je bijvoorbeeld ook fondsen die in obligaties beleggen of nog fondsen die én in aandelen, én in obligaties beleggen (gemengd fondsen).

   

  De 4 belangrijkste troeven van beleggingsfondsen

  Diversificatie
  Diversificatie is essentieel wanneer u een beleggingsportefeuille samenstelt. Diversificatie bestaat erin om niet al uw eieren in dezelfde mand te steken. Koopt u een aandeel en gaat zijn koers bergaf, dan is dit een slechte zaak voor uw hele portefeuille. Koopt u daarentegen 10 aandelen en gaat de koers van één van die aandelen bergaf, dan zal slechts een klein deel van uw portefeuille hieronder lijden. 

  Koopt u een fondsenportefeuille, dan koopt u eigenlijk tientallen of zelfs honderden verschillende activa. Met een fonds haalt u dus de facto een gediversifieerde portefeuille in huis.

  Let wel op, koopt u één enkel beleggingsfonds, dan betekent dit nog niet dat uw portefeuille optimaal gediversifieerd is. Koopt u bijvoorbeeld een fonds dat enkel investeert in bankaandelen en doet dat fonds het slecht op de beurs, dan zal het opgestreken rendement u teleurstellen. Om een gediversifieerde portefeuille samen te stellen, dient u bijgevolg diverse fondsen te kopen die in diverse domeinen beleggen.
  Om u hierbij te helpen, stellen wij u drie portefeuilletypes ter beschikking, die bestaan uit de meest veelbelovende fondsen van het moment, en die elk beantwoorden aan een verschillend risicoprofiel (defensief, evenwichtig, dynamisch).

  Professioneel beheer
  Door een beleggingsfonds in huis te halen, koopt u tegelijk de knowhow van een beheerder, die zich fulltime met uw beleggingen bezighoudt. Beheerders volgen de evolutie van de financiële markten op de voet en kunnen bijgevolg snel reageren als er iets misloopt. Dit betekent ook dat u niet belast bent met de dagelijkse opvolging en het beheer van uw beleggingen.

  Makkelijk toegang tot alle beurzen wereldwijd
  De Belgische belegger belegt vooral in... Belgische aandelen. Enkel Belgische aandelen in uw aandelenportefeuille opnemen, zou echter een grove fout zijn.

  De rest van de wereld biedt immers een gigantisch potentieel: denken we maar aan de Verenigde Staten, de groeilanden enz. Het probleem is dat bepaalde markten moeilijk toegankelijk zijn voor de kleine spaarder. Behalve indien u in een fonds belegt.

  Aan de hand van een fonds zult u inderdaad makkelijker kunnen beleggen in de VS, China, Brazilië... Ook hoeft u hiervoor de lokale bedrijven niet van dichtbij op te volgen. Daar zorgen de fondsbeheerders wel voor.

  Beperkte inleg
  Wil u zelf een gediversifieerde aandelen- en obligatieportefeuille samenstellen, dan dient u zelf elk aandeel en elke obligatie te kopen. Niet alleen zult u hiervoor veel kosten moeten ophoesten, maar bovendien zult u hiervoor globaal een flink pak geld moeten uitgeven.

  Met beleggingsfondsen is dat anders. Voor amper een paar euro's bent u al de trotse eigenaar van een deel van een beleggingsfonds, dat op zich al gediversifieerd is.

  Welke fondsen kopen? Hoe en waar deze fondsen kopen? Ontdek het antwoord op deze vragen in ons dossier: "Uw eerste stappen om fondsen te kopen"

  Deel dit artikel