Analyse
Onze evenwichtige portefeuille: winst van 0,5% in maart 1 jaar geleden - dinsdag 11 april 2017
We beleggen 5% van deze portefeuille in Europese aandelen.

De zwakke financiële markten en de slechte prestatie van enkele vreemde munten beletten onze portefeuille niet om winst te boeken vorige maand. Een nieuwe post doet zelfs zijn intrede: de aandelen uit de eurozone.

De portefeuille correct spreiden bleek eens te meer een goede strategie vorige maand. Het verlies van bepaalde posten werd opgevangen door de winst van andere. Met als gevolg een kleine winst vorige maand, de negende op een rij. Gemiddeld boekte onze evenwichtige portefeuille op 10 jaar tijd een rendement van 5,9%.
Verkiest u een meer defensieve of dynamischere portefeuille?
Raadpleeg dan onze strategieën en typeportefeuilles.

Wat werkte er?

De Indonesische aandelen schoten als een speer naar voren in maart. Gemiddeld gingen de trackers die we in die markt aanraden 3,4% hoger. Ook het fonds in Zweedse aandelen dat we in portefeuille steken, XACT OMXS30 veroverde de beleggersharten met een winst van 3,1%. De Zweedse kroon was trouwens een van de weinige munten die vorige maand winst konden boeken tegenover de sterke euro (+0,2%).

Wat werkte er niet?

Drie posten eindigden de maand in het rood. Te wijten aan de zwakke prestatie van hun respectieve munten in euro. Zo ging iShares MSCI South-Africa (Zuid-Afrikaanse aandelen) 0,9% nadat de rand 3,1% verloor, kreeg iShares MSCI Canada (Canadese aandelen,) een klopje van 0,3% door de val van de loonie (-1,3%) en gingen de Amerikaanse aandelenfondsen ten slotte 0,8% lager door de falende dollar (-0,7%).

Aandelen uit de eurozone: 5%

Eind deze maand kopen we voor 5% van de portefeuille aandelen uit de eurozone. We financieren die aankoop met het geld op de spaarrekening (gaat van 10% naar 5%). We doen die beweging in onze evenwichtige portefeuille en in onze dynamische portefeuille. De defensieve portefeuille blijft ongewijzigd.

Aandelen uit de eurozone beschikken opnieuw over enkele troeven: ze zijn relatief goedkoop en de economie in onze contreien is aan de beterhand (daling van de werkloosheid, industriële activiteit in de lift). Kies voor het uitstekende Henderson HF Euroland A2 om positie in te nemen. Het fonds kunt u bij diverse distributeurs op de kop tikken.

 

Deel dit artikel