Nieuws

Om te beleggen in Royal Dutch Shell heeft u de keuze tussen het aandeel A en B

1 jaar geleden - dinsdag 24 oktober 2017
Welk aandeel kiest u het best?

Tweeledige structuur

Royal Dutch Shell houdt er om historische redenen twee beursnoteringen op na.
– het A-aandeel (met ISIN-code: GB00B03MLX29), dat op de Amsterdamse beurs noteert en stamt uit de periode dat het Nederlandse Koninklijke Olie nog een apart bedrijf was. 
– het B-aandeel (met ISIN-code: GB00B03MM408), dat op de Londense beurs noteert en stamt uit de tijd van het Britse Shell Oil. Beide bedrijven smolten in 1907 samen tot het huidige Brits-Nederlandse Royal Dutch Shell.

Verkies het A-aandeel

Wenst u aandelen van Royal Dutch Shell te kopen, geef dan de voorkeur aan het A-aandeel, dit om verscheidene redenen. Vooreerst noteert het aandeel in euro en niet in Britse pond. Bijgevolg hoeft u geen wisselkoerskosten te betalen en loopt u geen wisselkoersrisico. Ook liggen de transactiekosten voor beursorders op de Amsterdamse beurs minder hoog dan op de Londense beurs.

En fiscaal?

Fiscaal gezien zijn de B-aandelen die in Londen noteren interessanter. Dividenden worden in Groot-Brittannië immers niet belast (u betaalt enkel de Belgische roerende voorheffing van 30%) terwijl u in Nederland hierop wel 15% bronbelasting dient te betalen (bovenop de Belgische roerende voorheffing van 30%). Kiest u voor het dividend in aandelen (wat bij Royal Dutch Shell mogelijk is), dan zult u echter aan de Nederlandse bronheffing ontsnappen.

Overigens besloot de Nederlandse regering deze maand om vanaf 2019 dividenden uit aandelen vrij te stellen van enige belasting. Dit betekent dat u op dividenden uit Nederland en Groot-Brittannië vanaf nu enkel de Belgische roerende voorheffing zult moeten betalen.

Deel dit artikel