Nieuws

Het Spaanse Santander lanceert twee nieuwe spaarrekeningen in Belgiƫ

1 jaar geleden - dinsdag 2 mei 2017
Mag u voor deze nieuwe speler kiezen? En vooral, hoe veilig is dat?

Twee nieuwe rekeningen op de Belgische markt

Santander Consumer Bank, een Belgisch filiaal van de Spaanse bankgroep Santander, biedt sinds 24april tweeonline spaarrekeningen aan in ons land. Het gaat telkens om zogenaamde gereglementeerde spaarrekeningen, wat betekent dat de eerste schijf van 1880euro aan intresten per persoon (voor 2017) is vrijgesteld van roerende voorheffing (15%).

De tarieven op die rekeningen behoren tot de beste op de Belgische markt, maar aangezien de rentevoorwaarden bij ons sowieso erg laag zijn, hoeft de concurrentie zich wellicht geen al te grote zorgen te maken. De spaarrekeningen van Santander bieden minder dan de ME3-rekening van MeDirect (0,55%) en het DB Saving Plan van Deutsche Bank (0,90% + 0,30%).
Raadpleeg onze favoriete rekeningen.

– De Vision spaarrekening biedt een basisrente van 0,25 % en een getrouwheidspremie van 0,10%. Dat zijn niet de allerbeste voorwaarden, maar ze behoren toch tot de top 3 in ons land. Deze rekening kan dus een alternatief bieden indien u tijdelijk een bedrag wilt parkeren dat u wellicht al op vrij korte termijn opnieuw nodig denkt te hebben.
– De Vision+ spaarrekening koppelt dan weer een basisrente van 0,15% aan een getrouwheidspremie van 0,35%. Het globale rendement ligt hier dus iets hoger, maar vergeet niet dat u uw centen telkens 12 maanden lang onaangeroerd op de rekening moet laten staan om de getrouwheidspremie te verwerven. Uit onze simulaties blijkt dat dit type rekeningen doorgaans maar interessant is voor geld dat u minstens 2 tot 3 jaar kunt laten staan.

Belgisch depositogarantiestelsel

Vanuit juridisch oogpunt is Santander Consumer Bank een Belgische dochter van het Spaanse Santander. Ze valt daardoor onder het Belgische depositogarantiestelsel. Bij een eventueel faillissement zijn uw spaarcenten beschermd tot 100.000 euro per persoon.

De kredietbeoordelaars geven Santander een rating A-, waarmee het tot de betrouwbare spelers behoort. De collega’s van ons Spaanse zusterblad OCU schatten de kans op een faillissement vrij laag in gezien de geografische diversificatie van de activiteiten (actief in meerdere landen). Hoe dan ook had Santander zoals de hele bankensector te lijden onder de financiële crisis de voorbije jaren en we raden u af om meer dan 100.000 euro bij de bank te plaatsen (het plafond dat beschermd wordt door ons depositogarantiesysteem).

Deel dit artikel