Nieuws

Vanaf welke leeftijd is pensioensparen interessant?

6 maanden geleden - donderdag 4 oktober 2018
Pensioensparen kan al vanaf 18 jaar. Is het daarom interessant om er meteen aan te beginnen?
Vanaf welke leeftijd is pensioensparen interessant?

Vanaf welke leeftijd is pensioensparen interessant?

Niet altijd. Hoe vroeger u aan pensioensparen begint, hoe meer het u uiteindelijk zal opleveren. Bovendien biedt het u fiscale voordelen.

Belastingvermindering

Als u op eigen houtje aan pensioensparen doet, dan leveren uw stortingen u een fiscaal voordeel op. U geniet dan immers belastingvermindering, wat mooi meegenomen is.
Bent u echter geen belastingen verschuldigd, dan is er niets waarvan u het fiscaal voordeel kunt aftrekken, waardoor pensioensparen niet erg interessant is.

Per uitzondering interessant

Voor jongeren die nog geen vast inkomen hebben, is het bijgevolg in de meeste gevallen niet interessant om al te beginnen met pensioensparen. Dat is anders wanneer de jongere, bv. uit een bijverdienste, een belastbaar inkomen put van minstens 12 600 euro per kalenderjaar. Pas vanaf dat bedrag zal hij of zij 100% van de belastingvermindering kunnen profiteren. In zo’n geval is het dus wél fiscaal interessant om al aan pensioensparen te doen.

Beleggingstip: beleg dynamisch

Aan jongeren met een belastbaar inkomen dat hen recht geeft op belastingmindering in het kader van pensioensparen, raden we absoluut een dynamisch pensioenspaarfonds of een dynamisch fonds aan binnen een pensioenspaarverzekering (tak 44). Dit omdat ze nog heel wat jaren in het vooruitzicht hebben vooraleer ze met pensioen gaan.

Raadpleeg tevens ons gedetailleerd dossier rond pensioensparen

Deel dit artikel