Nieuws

Een premie om van pensioenspaarfonds te veranderen?

2 jaar geleden - dinsdag 7 maart 2017
Let op de instapkosten en de kwaliteiten van het nieuwe fonds.
Een premie om van pensioenspaarfonds te veranderen?

Een premie om van pensioenspaarfonds te veranderen?

AXA biedt een premie van 100 EUR aan klanten die hun pensioensparen overbrengen. Dat klinkt interessant maar pas op uw tellen! Voordat u de stap neemt, informeert u beter of u kosten betaalt. En ga na, met behulp van onze adviezen, of het pensioenspaarfonds nog de moeite waard is.

Transferkosten

– Een meerderheid van de banken zoals Argenta, Belfius en KBC rekenen geen kosten aan om uw pensioenreserves over te brengen naar uw nieuwe bank. Bij sommige banken kost u dat wel geld. Dat kan oplopen tot 75 euro bij AXA.
– Opvallend is dat enkel Argenta en Belfius de door u gemaakte transferkosten terugbetalen. Bij andere banken is dat niet het geval, tenzij er een premieactie loopt. Bij AXA krijgt u 100 euro wanneer u uw pensioenspaarkapitaal overdraagt op hun rekening. Dat compenseert ruimschoots de eventuele aangerekende kosten.
– Til echter niet te zwaar aan de eventuele transferkosten. Die zijn relatief beperkt als u kijkt naar de sommen die soms overgedragen worden. Veel belangrijker zijn de instapkosten die u betaalt bij elke storting in uw pensioenspaarfonds.

Instapkosten bij transfer

– Wat dat betreft komt u er bekaaid vanaf bij ING. Daar betaalt u immers 3% op uw volledige overgedragen kapitaal! Kapitaal waar u wellicht al instapkosten op hebt betaald bij uw vorige instelling. Zo’n switch raden we dan ook af.
– Bij de andere instellingen betaalt u geen nieuwe instapkosten meer op uw overgedragen kapitaal. U belegt uw volledige som dan ook netto.
– Zodra u nieuw geld bijstort in uw pensioenspaarfonds, betaalt u bij iedereen de gangbare instapkosten

Is een switch aan te raden?

We raden u de meeste pensioenspaarfondsen aan. Switch enkel van fonds als u niet tevreden bent van uw bankier of van uw fonds. Of als u wilt overstappen naar een meer neutrale of defensieve portefeuille die niet wordt aangeboden bij uw instelling.

Hoe gaat u te werk?

– Hebt u een idee welk pensioenspaarfonds te kiezen, open dan een pensioenspaarrekening bij de nieuwe bank. Wanneer dat gebeurd is, vult u het transferformulier in zodat uw huidige bank kan overgaan tot de overdracht van uw pensioenpot naar uw nieuwe bank.
– Opgelet. U kunt fiscaal gezien maar één pensioenspaarrekening inbrengen in uw belastingen. Als u van plan bent te switchen, stort dan bij voorkeur uitsluitend in uw nieuwe rekening. Dat kan tot 940 euro, het wettelijke maximum. Hebt u al gestort op uw oude rekening, bijvoorbeeld via een maandelijkse storting, volstort het door u gewenste jaarbedrag (maximaal 940 euro) daar dan in vooraleer de switch te maken. Zo blijft u optimaal genieten van het belastingvoordeel.

 

Deel dit artikel