Nieuws

Binnenkort toch beurstaksen bij buitenlandse brokers

2 jaar geleden - vrijdag 23 december 2016
Er is een wetswijziging op til die de Belgische belegger, die met een buitenlandse beursmakelaar werkt, binnenkort toch verplicht beurstaksen neer te tellen.

Aanstaande wetswijziging

Vanaf 2017 dienen Belgische beleggers met een gewone verblijfplaats in België de taks af te dragen op hun beursverrichtingen uitgevoerd via een buitenlandse broker. Tot eind dit jaar zijn deze beleggers van deze taks vrijgesteld.

Welke brokers?

Beleggers bij DeGiro, het Nederlands BinckBank en het Luxemburgse Keytrade zullen de gevolgen hiervan dragen. Behalve bij DeGiro, is het nog niet duidelijk hoe deze brokers de nieuwe wet zullen toepassen.

DeGiro geeft u de keuze

De Nederlandse beursmakelaar zal de verschuldigde beurstaksen automatisch inhouden en betalen aan de Belgische fiscus. Dit houdt ook in dat de fiscus inzage krijgt in uw rekeningen bij DeGiro.

Wie er niet mee akkoord gaat dat de fiscus toegang krijgt tot zijn rekeningen, zal nog voor het einde van het jaar de mogelijkheid krijgen om een automatische inhouding van de beurstaks te deactiveren. In dat geval staat de klant zelf in voor o.a. de aangifte en de betaling van de beurstaks.

DeGiro laat u niet aan uw lot over en zal elke maand een berekening maken van de te betalen taks. Hou er rekening mee dat door de informatie-uitwisseling tussen landen, de fiscus in ieder geval kennis heeft van uw buitenlandse rekeningen en de transacties die hierop plaatsvinden.

Wij raden aan te opteren voor de automatische inning van de belasting. U maakt het uzelf een stuk gemakkelijker en voorkom vooral dat u bij een late betaling van de beurstaks zwaar beboet wordt.

Deel dit artikel