Nieuws

Belgische beursbelasting ook bij buitenlandse broker?

1 maand geleden - woensdag 3 april 2019
En wat met de Nederlandse broker DeGiro?

Een belegger heeft een beleggingsrekening bij de Nederlandse broker DeGiro. Hij twijfelt of hij wel Belgische beurstaksen verschuldigd is als hij er gaat beleggen. Het is immers toch geen Belgische makelaar, niet?

Helaas, pindakaas…

Als Belgisch ingezetene bent u sinds 2017, ook als u werkt via een buitenlandse bank of broker, wel degelijk de Belgische beurstaks verschuldigd. Wanneer uw tussenpersoon in België gevestigd is, is die verplicht om de beursbelasting te innen en door te storten aan de Belgische fiscus. Een buitenlandse tussenpersoon heeft die verplichting niet en zal dat doorgaans dan ook niet doen. U moet dan als belastingplichtige zelf de Belgische beursbelasting berekenen en die braaf aangeven bij onze fiscus. 

DeGiro brengt standaard wel alles in orde

Ool al is DeGiro dat niet verplicht, toch kiest het ervoor om de Belgische beurstaks in orde te brengen voor zijn Belgische klanten. U hoeft met andere woorden zelf niets te ondernemen. U kunt eventueel bij DeGiro wel melden dat u zelf de beurstaks wilt innen en aangeven, maar dat raden we u af, gezien de administratieve rompslomp en de mogelijke boetes bij een foutieve of vergeten aangifte.

Deel dit artikel