Nieuws

Verlaag uw Franse dividendbelasting

4 maanden geleden - maandag 18 maart 2019
Mits een kleine administratieve inspanning, kunt u de Franse bronheffing verlagen tot 12,8% in plaats van de volle 30%.

Bent u nog niet in orde, doe dan het nodige alvorens het dividendseizoen binnenkort op gang komt.

Dubbele belasting

Alvorens een Belgische particuliere belegger een Frans dividend op zijn rekening gestort krijgt, houdt de Franse fiscus 30% Franse bronheffing af, en van het resterende bedrag roomt de Belgische fiscus nog eens 30% roerende voorheffing af. Wat u uiteindelijk netto nog overhoudt, kan daardoor teleurstellend zijn. Gelukkig kunt u een document invullen bij uw financiële tussenpersoon en er zo voor zorgen dat de Franse fiscus voortaan maar 12,8% meer zal inhouden van de Franse dividenden die u ontvangt. U houdt dan van elke 100 EUR aan Franse dividenden netto 61,04 EUR over i.p.v. 49 EUR. Zeker als u flink wat Franse aandelen in portefeuille hebt, loont het invullen van zo’n document dus de moeite.

Welk document gebruiken?

De twee documenten die aanvaard worden zijn het aloude formulier ‘5000-NL’ en het formulier ‘276Conv’. Beide documenten geven aan dat uw fiscale woonplaats in België is, waardoor u dankzij het verdrag ter voorkoming van dubbele belasting tussen Frankrijk en België, kunt genieten van de verlaagde Franse bronheffing van 12,8%. Beide documenten zijn overigens drie jaar lang geldig.

Formulier 5000-NL telt 6 pagina’s en bestaat uit 3 identieke stukken van 2 pagina’s. Het eerste stuk is voor uw lokaal belastingkantoor, het tweede voor uzelf en het derde voor de Franse belastingadministratie.
Zie ook ingevulde formulier (voorbeeld).

Formulier 276Conv telt 4 pagina’s en bestaat uit 2 identieke stukken van 2 pagina’s. Het eerste stuk is voor de Franse belastingadministratie, het tweede stuk voor uw lokaal belastingkantoor. Maak dus zeker ook een kopie voor uzelf alvorens de stukken terug te bezorgen aan uw bank.
Zie ook ingevulde formulier (voorbeeld).

Stappenplan

– Vul één van beide formulieren in. 
– Laat uw lokaal belastingkantoor dit ondertekenen.
– Bezorg het ondertekende document aan uw bank.

Geen verlaagde bronhefffing

Bij DeGiro, Lynx en MeDirect is het niet mogelijk om te genieten van de verlaagde Franse bronheffing. De 30% wordt er toegepast. U kunt de te veel betaalde taksen achteraf recupereren maar dit is bij elke bank duur en daarom niet interessant. De andere banken passen wel de verlaagde heffing toe als u administratief in orde bent. 

Was u in 2018 al in orde? En wat bij uw bank?

Als u in 2018 reeds formulier ‘5000-NL’ bij uw financieel tussenpersoon hebt binnengebracht, dan geniet u tot eind maart 2021 van de verlaagde bronheffing. U hoeft dan nu niets te ondernemen. 
Is dat niet het geval, of leverde u vorig jaar het formulier 276Conv in, dan dient u alsnog de fiscale formaliteiten in orde te brengen. Kijk goed na welk formulier uw bank juist vraagt of aanvaardt: 
Argenta, Belfius, BNP Paribas Fortis, Deutsche Bank en Keytrade Bank werken met formulier ‘5000-NL’. 
BinckBank dan weer met formulier ‘276Conv’. 
ING aanvaardt beide formulieren. 
Bij Belfius, KBC en Bolero (KBC) tot slot, volstaat het om een DBV-volmacht (DBV staat voor dubbelbelastingverdrag) te ondertekenen. Vaak is dit al gebeurd bij het openen van uw effectenrekening. Is dat niet zo, vraag er dan naar.

Kostenplaatje

Het gros van de banken rekent geen kosten aan voor de door hen geleverde diensten (o.a. opsturen van het formulier naar de Franse belastingadministratie). Argenta en Deutsche Bank zijn de uitzonderingen. Argenta rekent 75 EUR aan bij elke driejaarlijkse hernieuwing. En Deutsche Bank maakt het wel zeer bont door 90,75 EUR aan te rekenen per dividendbetaling. Schandalig duur is dat. We vragen deze bank dan ook om redelijk te zijn tegenover haar klanten en deze woekertarieven te herbekijken.

In de praktijk: wat bij uw bank ?

Argenta: 5000-NL, 75 EUR
Belfius: Hier hoeft u enkel de DBV-volmacht (dubbelbelastingverdrag) in te vullen; gratis
BinckBank: 276Conv; gratis
BNP Paribas Fortis: 5000-NL; gratis
Bolero (KBC): Hier hoeft u enkel de DBV-volmacht (dubbelbelastingverdrag) in te vullen; gratis
Deutsche Bank: 5000-NL; 90,75 EUR/dividend
ING: 5000-NL of 276Conv; Gratis
KBC: Hier hoeft u enkel de DBV-volmacht (dubbelbelastingverdrag) in te vullen; gratis
Keytrade Bank: 5000-NL; gratis

Deel dit artikel