Nieuws

Effectentaks botst opnieuw op kritiek van Raad van State

1 jaar geleden - woensdag 6 december 2017
Aangezien effecten die niet op een effectenrekening staan niet onder de taks vallen, is er volgens de Raad sprake van discriminatie.

De effectentaks is een belasting van 0,15% die effectenrekeningen met een waarde van meer dan 500 000 euro viseert. Het wetsontwerp werd al eens bijgestuurd na een eerste kritiek van de Raad van State. Daarbij was het heikel punt dat niet-beursgenoteerde aandelen niet zouden worden belast en beursgenoteerde aandelen wel. De regering kwam de Raad tegemoet en besloot dat niet-beursgenoteerde aandelen op een effectenrekening ook zouden worden belast.

De Raad van State heeft nu echter opnieuw kritiek geuit op de intussen bijgewerkte effectentaks. De Raad is immers van mening dat er nog altijd sprake is van discriminatie gezien producten die niet op een effectenrekening staan, zoals een beleggingsverzekering (tak 23), niet onder de taks vallen.

De regering zou het advies van de Raad naast zich kunnen neerleggen en de taks er toch door jagen. Wel is het dan mogelijk dat het Grondwettelijk Hof de taks op een later tijdstip vernietigt. De lijdensweg van de effectentaks is dus nog niet voorbij.

Deel dit artikel