Nieuws

De beurstaks (TOB) zal volgend jaar alweer worden opgetrokken

1 jaar geleden - donderdag 26 oktober 2017
Ontdek welke belangrijkste tarieven vanaf 2018 van kracht zullen zijn.

De TOB, taks op beursverrichtingen of beurstaks is een taks die u als belegger dient te betalen als u een aandeel, obligatie, certificaat, gereglementeerde vastgoedvennootschap, beleggingsfonds of beursgenoteerd fonds (zoals een tracker) koopt én verkoopt. In veel gevallen betaalt u tweemaal de beurstaks, bij de aankoop en de verkoop, en dit of u nu winst of verlies heeft gemaakt.

Op 1/1/2018 gaat de beurstaks hoger. Dit zijn de tarieven voor de belangrijkste beleggingscategorieën:
– 0,09% wordt 0,12% (met een maximum van 1 300 euro)
– 0,27% wordt 0,35% (met een maximum van 1 600 euro),
– 1,32% blijft 1,32% (4 000 euro).

De beurstaks bij aankoop is dezelfde als die bij verkoop, behalve bij de verkoop van fondsen die hun dividenden kapitaliseren. Bij hun aankoop betaalt u geen beurstaks, bij de verkoop 1,32%.

Berekeningswijze

Uw financiële tussenpersoon is wettelijk verplicht om de beurstaks apart te vermelden op elk rekeningafschrift. Betaalt u beurstaks, dan zult u dat onmiddellijk zien.

– bij de aankoop
De taks wordt aangerekend op uw aankoopbedrag, dus zonder rekening te houden met eventuele instapkosten of makelaarsloon. Voorbeeld: u koopt tien aandelen aan 100 euro. De beurstaks zal worden berekend op 1 000 euro.

– bij de verkoop
De taks wordt aangerekend op uw verkoopbedrag, dus zonder rekening te houden met eventuele uitstapkosten of makelaarsloon. Enkel wanneer u een fonds verkoopt waarop u een meerwaardebelasting dient te betalen, wordt die meerwaardebelasting eerst afgetrokken van de verkoopwaarde. Op dat verrekende bedrag wordt vervolgens de beurstaks aangerekend. Voorbeeld: u verkoopt tien fondsen voor 100 euro en betaalt daarop 10 euro meerwaardebelasting. De beurstaks zal worden berekend op 990 euro.

Sinds januari geldt de beurstaks ook voor elke Belg die belegt via een buitenlandse financiële instelling, ongeacht of dat online gebeurt of niet.
– Als u geluk hebt, zal uw buitenlandse financiële tussenpersoon de beurstaks voor u innen. Dat is het geval voor de meeste Nederlandse (DeGiro bijvoorbeeld) en Luxemburgse instellingen. De optie is facultatief, maar raden we u aan. Ze vermijdt een vermoeiende administratie en betaalt u zelf te laat, dan riskeert u een stevige boete.

– Als u geen geluk hebt, zult u dus uw eigen boontjes moeten doppen. Daarbij moet u eerst zelf de beurstaks gaan berekenen om die vervolgens voor het einde van de laatste werkdag van de tweede maand die volgt op uw verrichting te gaan aangeven. Hoe? Door het verschuldigde bedrag te storten bij de bevoegde dienst van de administratie die belast is met de inning en de invordering.

Daarbij moet u ook een waslijst van gegevens vermelden op een speciaal formulier. Dat formulier vindt u op de website van de Federale Overheidsdienst Financiën. Zoek daarbij in google op ‘taks op beursverrichtingen’ en pik er de link uit van ‘financien.belgium.be’. Ingeval u laattijdig indient, zal er een boete worden aangerekend.

Deel dit artikel