Nieuws

De Tobintaks laat op zich wachten

1 jaar geleden - woensdag 28 juni 2017
Frankrijk heeft de onderhandelingen bevroren over de invoering van de financiële transactietaks in Europa.

Bijgevolg is de taks nog niet voor morgen.

Een tiental Europese lidstaten, waaronder België en Frankrijk, voert al meerdere jaren gesprekken over de invoering van een Europese Tobintaks, een beurstaks die bij elke aan- en verkoop van beursgenoteerde producten zou worden geheven. Oorspronkelijk hebben de verschillende lidstaten verklaard dat ze uitsluitend doorgaan indien iedereen zich achter het idee schaart.

Op de recentste Europese Raad, vorige vrijdag in Brussel, heeft de Franse president Macron een voortzetting van de onderhandelingen over de Tobin-taks tot nader order in de koelkast gestopt. In werkelijkheid vreest Frankrijk dat Parijs door de Tobintaks minder aantrekkelijk zou worden als financieel centrum. Door de Brexit denken meerdere grote financiële spelers er immers aan om hun activiteiten te verhuizen van Londen naar het Europese vasteland.

Ons land heeft al langer twijfels bij de Tobintaks en heeft tot dusver zijn fiat nog niet gegeven. De slechte ervaring van de geflopte meerwaardetaks in 2016 speelt daar ongetwijfeld een rol in.

Deel dit artikel