Analyse
Obligatie-uitgiftes: mager beestje 8 jaar geleden - dinsdag 1 juni 2010

De activiteit op de primaire markt is de laatste weken flink teruggevallen.
Er is nauwelijks nog keuze tussen nieuwe uitgiftes.
Wat is de reden voor deze slapte?

Inderdaad, de laatste weken zijn de uitgiftes naarmate de crisis in de eurozone toenam, zo goed als opgedroogd. Sommige waarnemers maken zelfs gewag van een bevriezing van de markt zoals midden 2008 toen Lehman Brothers de boeken neerlegde. Vorige week waren er op de Europese schuldmarkten voor 1,1 miljard EUR aan nieuwe bedrijfsobligaties, het laagste weekniveau van dit jaar. Alle uitgiftes zijn in acht genomen dus niet alleen deze voor privé-personen, zoals u en ik, maar ook voor institutionelen waarop u niet kunt intekenen.

Redenen
Door het uitdeinen van het schuldprobleem in de eurozone, de eerder ongecoördineerde aanpak ervan en de vrees dat de westerse economieën opnieuw in een recessie zullen terechtkomen is de risico-aversie van de (Europese) belegger op zeer korte tijd enorm toegenomen.
Dit betekent dat hij almaar minder geneigd is risico (hoe klein ook) te nemen en zijn toevlucht zoekt in veilige havens zoals Duitse en Amerikaanse overheidsobligaties en goud. Deze risicobereidheid kreeg zo’n twee weken geleden nog een zeer zware klap te verwerken toen Duitsland éénzijdig een verbod op shorting van bepaalde effecten invoerde. De liquiditeit droogde zienderogen op en bedrijfsobligaties, zelfs van ondernemingen met de hoogste rating, konden eensklaps niet meer op sympathie rekenen.

Geen reden tot paniek
Een hele resem bedrijven hebben dan maar besloten om een nieuwe emissie uit te stellen tot de onweerswolken zijn verdwenen. Ze vrezen immers hun papier in de huidige omgeving niet te zullen kunnen plaatsen.
Voor de meeste (grotere) bedrijven is deze (tijdelijke?) stop geen reden tot paniek. Tijdens de tweede helft van 2009 en begin 2010 waren de uitgiftes nauwelijks bij te houden aangezien de belegger opnieuw bereid was massaal in te tekenen. We verwijzen naar grote emissies van AB Inbev als voorbeeld. Veel bedrijven hebben hun balansen dus al verstevigd en kunnen opnieuw tegen een stootje.
Bovendien is de huidige tijd van het jaar, met de traditioneel kalme zomermaanden in het verschiet, al veel kalmer dan de rest.

 

Deel dit artikel