De digitale munt wordt aangedreven door het optimisme rond haar rol als betaalmiddel en als mogelijke vluchtwaarde.
Toch zouden we er niet meteen op springen.
In 2017 piekte de waarde van de bitcoin om de jaren erop fors terug te vallen toen de hype rond de munt stilaan verdween. Sinds begin dit jaar ging de waarde met zowat een vijfvoud hoger waardoor de bitcoin een hogere waarde krijgt dan de piek van 2017.
Zo zou die forse remonte mede zijn aangevuurd door de internationale betalingsspecialist PayPal die eind oktober meedeelde vanaf 2021 betalingen in digitale munten zoals bitcoin mogelijk te zullen maken. Tevens gaan stemmen op dat door het beperkte aanbod en de gelimiteerde aangroei van nieuwe bitcoins, de digitale munt enige waardevastheid kan bieden in de huidige omgeving waar centrale banken geld bijdrukken en overheden massale stimuluspakketten lanceren.
Ook al bereikte de bitcoin een nieuw hoogterecord, toch zouden we er niet meteen op springen. De waarde van de digitale munt schommelt immers zeer fors. Zo halveerde de waarde begin dit jaar nog op slechts enkele weken tijd. En in het verleden werden zelfs nog sterkere dalingen opgetekend. Daarnaast ontstaan regelmatig schandalen rond tal van bekende handelsplatformen en bestaan er ook heel wat frauduleuze handelsplatformen waardoor het risico op fiks kapitaalverlies des te groter is.