Nieuws

Hoe bitcoin kopen?

1 jaar geleden - woensdag 17 januari 2018
Gezien de fenomale koersstijging van de bitcoin, kan de verleiding groot zijn om erin te beleggen, de risico’s echter ook!
Hoe bitcoin kopen?

Hoe bitcoin kopen?

Bent u niet geïnteresseerd, vreest u dat de munt een zeepbel is of is de koersevolutie u wat te wild, koop dan vooral geen bitcoin!
Wilt u wel geld riskeren, dan vindt u hier de gemakkelijkste manier om erin te beleggen (of liever gezegd, speculeren).

Wat is een bitcoin?

De bitcoin is een virtuele munt die enkel bestaat uit computercode. Het is een vorm van elektronisch geld en behoort tot de categorie van het zogenaamde cryptografische geld; een digitale munteenheid dus. Hij ziet er in het echt dus niet uit zoals de illustratie bij dit artikel, namelijk een B met een soort dollarteken.

Let wel op!

Wilt u bitcoin kopen, hou dan rekening met de volgende cruciale regel: steek er enkel geld in dat u kunt missen. En dan nog met mate. U hebt immers geen kapitaalbescherming en de koers kan alle richtingen uit.

Hoeveel is een bitcoin waard?

Eind vorig jaar klokte de koers af op 12.729 euro. Begin vorig jaar was dat nog 819 euro. Of een rendementsstijging van bijna 1500% in euro op een jaar tijd.

Daarmee hebben we het over de prijs van de bitcoin gehad. Maar wat is een bitcoin eigenlijk waard? De bitcoin is een schaars product, er worden er maar 21 miljoen van gemaakt en dat maakt dat de prijs van de bitcoin door vraag en aanbod wordt bepaald. Doordat de vraag veel groter was dan het aanbod, steeg de koers van de bitcoin naar stratosferische hoogtes. Sommige analisten denken dat de bitcoin richting 100 000 euro of meer kan stijgen. Anderen denken dat de prijs met 80% of meer kan zakken.

Is het een zeepbel?

Absoluut. Elke waarde die zó hard stijgt op zo’n korte termijn is wat ons betreft een zeepbel. Ongeacht waarover het gaat. Dat hoeft echter niet te betekenen dat de koersen nog lange tijd flink kunnen stijgen. Of plotsklaps hard zullen dalen. Om vervolgens weer te stijgen. Of verder te dalen. Wie zal het zeggen?

Indien u toch uw kans wil wagen

Wilt u een graantje meepikken van het mogelijke potentieel van de virtuele munt, rekening houdend met het risico en de sterke volatiliteit, dan kunt u dat op verschillende manieren doen.

De eenvoudigste manier om te kopen en, niet onbelangrijk, ooit te verkopen, is via het beursgenoteerde product XBT Bitcoin Tracker Euro (SE0007525332) dat noteert op de beurs van Stockholm (OMX Nasdaq Nordic). De tracker volgt de prijs van de bitcoin op de voet. Eind december bedroeg de waarde 585 euro. De tracker kunt u o.a. kopen bij Bolero en DeGiro.

Deel dit artikel