Nieuws

De prijs van gratis geld

2 maanden geleden - donderdag 9 mei 2019
Lage rentevoeten hebben diverse gevolgen.

Blijf trouw aan uw doelstellingen en aan het risico dat u kunt nemen, en inspireer u op onze gediversifieerde beleggingsstrategieën.

Sinds begin dit jaar is het discours van de grote centrale banken weer veel inschikkelijker geworden. In de VS lijkt een verdere monetaire verstrakking niet langer aan de orde, in de eurozone werd de terugkeer naar een strakker monetair beleid in de kiem gesmoord door de economische vertraging en blijft de rentestand op nul. Na intussen heel wat jaren van erg flexibele monetaire omstandigheden, stelt men vast dat al dat goedkoop geld dat de centrale banken in de economie pompen, ook nadelen inhoudt. Doordat lenen spotgoedkoop blijft, houdt het bijvoorbeeld weinig efficiënte bedrijven met een erg hoge schuldenlast kunstmatig in leven. Die ‘zombies’ pikken zowel kapitaal als marktaandeel in van performantere spelers op de markt, en dat weegt op de productiviteit en de economische groei. Volgens sommige studies tot -0,6% op jaarbasis voor alle industrielanden samen, waar die vegeterende bedrijven vandaag goed zouden zijn voor meer dan 10% van alle bedrijven, tegenover slechts 2% in 1990. 

Sommige innoverende start-ups slagen er wel in om zich te ontwikkelen, maar ook daar zien we dat ze vaker dan anders worden opgekocht door toonaangevende bedrijven in hun sector, die zich zo'n overname makkelijker kunnen veroorloven doordat lenen nu eenmaal zo goedkoop is. Dat leidt tot het ontstaan van mastodonten die kunnen teren op de rente van hun bijna-monopolie (in plaats van zelf te vernieuwen en hun productiviteit en efficiëntie op te krikken), wat uiteraard evenmin bevorderlijk is voor de economische groei.

Andere vaststelling: de lage rentevoeten maken de schuldenlast van gezinnen makkelijker draagbaar. Op zich mooi meegenomen, maar al dat goedkope geld duwt ook de vastgoedprijzen hoger en zet er mensen die lenen voor hun eerste woning toe aan om alsmaar grotere bedragen te lenen. Het gemiddeld bedrag dat ontleend wordt bij nieuwe hypothecaire kredieten in België is tussen 2011 en 2018 verdubbeld! Keerzijde van die lage rentevoeten is ook dat spaarders genoegen moet nemen met erg karige intresten. En tot slot zijn ook kwaliteitsvolle obligaties met een aanvaardbaar rendement quasi van de markt verdwenen. Ofwel moeten beleggers ook hier genoegen nemen met een habbekrats, ofwel moeten ze opteren voor emittenten waaraan een hoger risico kleeft en die dus niet voor iedereen geschikt zijn. 

Deel dit artikel