Nieuws

Donald Trump heeft de vervanger van Janet Yellen aan het hoofd van de Fed benoemd

1 jaar geleden - vrijdag 3 november 2017
Haar opvolger heet Jerome Powell (wel moet dit nog door de Senaat worden goedgekeurd).

Jerome Powell is al sinds 2012 lid van de raad van gouverneurs (toen Ben Bernanke en erna Janet Yellen aan het hoofd van de centrale bank stonden) en wordt aanzien als iemand die de handhaving van de politiek van de Fed zal waarborgen. Geruststellend nieuws voor de markten, die niet voorbereid waren op een mogelijke agressievere aanpak van de Fed.

Het ziet er dus nog steeds naar uit dat de Fed in december zal besluiten haar rente te verhogen. Tijdens haar recentste vergadering koos ze er nog voor om haar rente ongewijzigd te laten: ze wees er toen op dat de huidige sterke economische groei een renteverhoging zou rechtvaardigen maar dat gezien het lage inflatiepeil voorzichtigheid geboden was.

Voor de rest zal de benoeming van Jerome Powell ter vervanging van Janet Yellen wellicht niet al te veel veranderen (al zullen de markten het discours van de nieuwe voorzitter aandachtig volgen en op hun hoede blijven voor enige verandering).

Wij van onze kant menen dat de Amerikaanse monetaire politiek soepel zal blijven. Ook blijven de macrocijfers positief gezien de volledige werkgelegenheid en de productiviteitswinst van 3% op de arbeidsmarkt over het 3e kwartaal (hoogste stijging van de laatste 3 jaar). Bijgevolg blijven Amerikaanse aandelen deel uitmaken van onze gediversifieerde portefeuilles.

Deel dit artikel