Nieuws

Hoe werkt de Broad Dollar Index?

1 jaar geleden - woensdag 30 augustus 2017
Wat kunt u eruit leren? En waarom heeft men het over een brede index?

De brede dollarindex vertoont sinds begin dit jaar een dalende evolutie. Dat betekent dat de greenback aan waarde heeft ingeboet ten opzichte van heel wat andere munten.

 

"Brede" index

Het adjectief "brede" duidt erop dat deze dollarindex de waarde van de dollar meet in verhouding tot een breed of uitgebreid mandje van andere munten, en dan met name de 26 meest verhandelde munten wereldwijd. Elke munt krijgt een ander gewicht toebedeeld, waardoor de evolutie van elke wisselkoers afzonderlijk ook een ander effect zal hebben op de evolutie van de index. De Chinese yuan, de euro, de Canadese dollar, de Mexicaanse peso en de Japanse yen wegen het zwaarst door en zijn samen goed voor 70%.

 

Indicator voor vormpeil Amerikaanse economie

Een daling van de index duidt erop dat de dollar terrein verliest, een stijging dat de munt duurder wordt. Maar wat de index aangeeft, is ook van belang voor de Amerikaanse economie. Die vaart immers wel bij een zwakkere dollar omdat Amerikaanse producten dan goedkoper worden voor buitenlanders en Amerikaanse exportbedrijven op die manier concurrentiëler worden. Ze kunnen dan immers makkelijker hun verkopen opkrikken en bijgevolg ook hun winsten.

Keerzijde is dan weer dat geïmporteerde producten duurder worden voor de Amerikanen zelf, maar globaal genomen mogen we toch stellen dat de Amerikaanse economie profiteert van een lagere dollar.

Deel dit artikel