Nieuws

Zuid-Afrika: mijnsector kop van jut

1 jaar geleden - donderdag 20 juli 2017
De mijnbedrijven maken zich zorgen om de nieuwe regelgeving.

Zowel in onze dynamische portefeuille als in onze evenwichtige portefeuille beleggen we voor 5% in Zuid-Afrika via de tracker iShares MSCI South Africa. Met enkele procentpunten is het gewicht van de mijnsector tamelijk beperkt in de portefeuille. Het rendement van de tracker hangt m.a.w. vooral af van de economische en politieke situatie in Zuid-Afrika. Momenteel zijn de risico’s hoog en de vooruitzichten voor het land somber maar op lange termijn beschikt het land over een aantal troeven (rijkdom aan natuurlijke grondstoffen, toegangspoort tot het Afrikaanse continent, enz.).

 

Verregaande regelgeving…

De mijnbedrijven in Zuid-Afrika krijgen nieuwe regels opgelegd waar ze binnen twaalf maanden aan moeten voldoen. Zo dienen de mijnen voor minstens 30% (voorheen 26%) in handen te zijn van zwarte investeerders. Bij nieuwe mijnbouwprojecten zou dat zelfs minstens 50% moeten zijn. Bovendien worden de internationale mijnbedrijven verplicht om 1% van hun omzet in het land uit te betalen aan het agentschap voor mijnbouwtransformatie en ontwikkeling dat het geld op zijn beurt doorsluist naar de lokale bevolking.

 

…die zal wegen op de sector

De mijnbedrijven hebben alvast besloten om de nieuwe regelgeving juridisch aan te vechten, toch werden de mijnaandelen in juni massaal gedumpt. Door de politieke onzekerheid volgde er zelfs een heuse verkoopsgolf op de beurs van Johannesburg, die er met 2,7% op achteruit ging. Beleggers maken zich zorgen dat door de onzekerheid de investeringen zullen stilvallen en hun positie zal verwateren wanneer nieuwe aandelen worden uitgegeven om het belang van zwarte investeerders tot 30% te kunnen optrekken. En als 1% van de omzet het bedrijf verlaat, blijft er minder cash over om uit te keren als dividend.

Deel dit artikel