Nieuws

De ISM-index die de industriƫle activiteit meet in de VS, blijft hoog

2 jaar geleden - woensdag 5 april 2017
De index bereikte in februari zijn hoogste punt sinds augustus 2014 en boerde lichtjes achteruit tot 57,2 in maart.

Dit duidt op een versnelling van de economische groei in het 1e kwartaal en bevestigt onze optimistische vooruitzichten voor de Amerikaanse economie voor 2017. Amerikaanse aandelen blijven deel uitmaken van onze portefeuilles.

 

De ISM-index blijft mooi boven de 50 punten, de grens tussen industriële krimp en expansie. Dit betekent dat de Amerikaanse industrie al 94 maanden op rij aan het groeien is. Het aantal nieuwe bestellingen neemt toe in de 18 activiteitssectoren. Ook was er in maart in geen enkele sector een productiedaling te bespeuren.

De subindex werkgelegenheid is in maart hoger gegaan, wat wijst op een versnelling van de aanwervingen. De arbeidsmarkt zal bijgevolg dynamisch blijven met een hoge jobcreatie, wat een stijging van de lonen met zich zal meebrengen en dus de gezinsuitgaven en de gehele economische activiteit zal boosten.

De subindex prijs ging fors hoger. De toenemende inflatie als gevolg van de stijging van de grondstofprijzen (olie op kop) drijft het globale prijsniveau hoger. Bijgevolg zullen de prijzen in de VS in de volgende maanden nog verder klimmen.

Deel dit artikel