Nieuws

Het is bijna 100 dagen geleden dat Trump zijn intrek nam in het Witte Huis

1 jaar geleden - woensdag 26 april 2017
Wat is de balans tot nog toe?
Het is bijna 100 dagen geleden dat Trump zijn intrek nam in het Witte Huis

Het is bijna 100 dagen geleden dat Trump zijn intrek nam in het Witte Huis

Op 20 januari werd Donald Trump officieel de nieuwe president van de Verenigde Staten. Dat is nu bijna 100 dagen geleden. We maakten een eerste balans op en kwamen tot de conclusie dat de nieuwe president tot nog toe vrijwel niets heeft verwezenlijkt!
Dit baart ons echter geen zorgen. We beleggen namelijk op de lange termijn en op basis van fundamentele gegevens. In dit kader blijven we dan ook een deel van ons vermogen aan Amerikaanse aandelen besteden. Raadpleeg onze portefeuilles voor een volledig overzicht.

 

Trump poogde Obamacare, de verplichte ziekteverzekering ingevoerd door zijn voorganger, te hervormen, maar stootte hierbij op heel wat tegenstand in het Congres, ook vanwege zijn eigen partijgenoten. Daarnaast werd de president door het Amerikaans gerecht teruggefloten toen hij de inwoners van een aantal moslimlanden de toegang tot de VS wilde ontzeggen. Verder lijkt zijn economisch programma vandaag nog vager dan drie maanden geleden. Zo zou hij miljarden dollars in de infrastructuur pompen, maar blijft dit tot nog toe slechts een belofte. Ook lijkt hij over zijn beslissing om de douanetarieven te verhogen, alsmaar van mening te veranderen. En de beloofde fiscale hervorming loopt fors achter op schema.

De verkiezingsoverwinning van Trump was onverwacht. Maar de aangekondigde investeringen in de infrastructuur en de beloofde fiscale hervormingen dreven de beurzen in maart tot een historisch hoogtepunt. Gezien de nieuwe president er tot nog toe echter vrijwel niets van heeft gebakken, is het enthousiasme van vele aandeelhouders inmiddels geluwd. Met als gevolg dat sommige beleggers Amerikaanse aandelen de rug toedraaien.

Wij volgen dit voorbeeld niet. Zo zou de Trump-administratie in de volgende kwartalen volgens ons een positief effect moeten hebben op de Amerikaanse beurzen. De belegger wiens beleggingshorizon een paar maanden bestrijkt, zal het politiek getreuzel van Trump op de voet moeten blijven volgen. Wij daarentegen voeren een strategie op de lange termijn. Zo is onze evenwichtige portefeuille belegd voor een periode van 10 jaar. Eens die periode verstreken, zal Trump hoe dan ook president af zijn.

Bijgevolg kopen wij geen Amerikaanse aandelen in de hoop dat dankzij de fiscale hervorming Amerikaanse bedrijven hun kapitaal, aangehouden in het buitenland opdat ze hierop niet zouden worden belast, zouden repatriëren. Maar wel omdat Amerikaanse aandelen interessant zijn gezien het economisch potentieel van de VS, hun redelijke waardering en lage volatiliteit.

Conclusie: het immobilisme van Trump mag dan wel een zorg wezen voor aandeelhouders met een beleggingshorizon van een paar maanden, de langetermijnvooruitzichten van de VS komen hierdoor niet in het gedrang. We blijven beleggen in Amerikaanse aandelen!

Deel dit artikel