Nieuws

De Federal Reserve verandert niets aan haar monetaire politiek

2 jaar geleden - vrijdag 3 februari 2017
Wel lijkt de centrale bank nu wat onzekerder over haar toekomstige initiatieven.

De verklaringen van de Fed waren geenszins verrassend. Ze hadden dan ook geen effect op de koers van de dollar. Daarnaast handhaven we de samenstelling van onze fondsenportefeuille.

 

De Amerikaanse centrale bank benadrukte de positieve situatie op de arbeidsmarkt en het toenemend economisch vertrouwen. Toch koos ze ervoor om haar rentevoeten ongewijzigd te laten (leidende rente blijft tussen 0,5% en 0,75%).

Overigens twijfelt de Fed er niet meer aan dat de inflatie op de middellange termijn wel degelijk rond de 2% zal blijven schommelen.

Wel spreekt ze nu minder krachtige taal wat de toekomst betreft. Zo had ze het tot nog toe over een opeenvolging van renteverhogingen voor 2017. Tegenwoordig heerst echter twijfel over de exacte timing van deze renteverhogingen.

Het feit dat de centrale bank haar discours heeft aangepast, is deels het gevolg van de maatregelen aangekondigd door Trump: ondertussen verwacht de bank meer details rond het infrastructuurplan en de fiscale hervormingen die de president voor ogen heeft om zo beter te kunnen inschatten welke impact die maatregelen op de economie zullen hebben en haar politiek in functie hiervan aan te passen.

Als gevolg van de mededelingen van de Fed en de verklaringen van de overheid volgens wie de munt van bepaalde landen momenteel te zwak is (de euro en de yen, waardoor Duitsland en Japan aldus de VS een te groot concurrentievoordeel genieten), gaat de dollar verder bergaf. Hierdoor overschreed de euro, mede dankzij geruststellende macrocijfers voor de eurozone, voor de eerste maal sinds november de kaap van 1,08 USD.

Deel dit artikel