Nieuws
Het rapport van de Fed zaait twijfel! 1 jaar geleden - vrijdag 6 januari 2017
De Amerikaanse centrale bank aarzelde niet om in december haar leidende rentevoet op te trekken. Maar ze stelt zich ook voorzichtig op.

Hoe dan ook, Amerikaanse activa blijven deel uitmaken van onze gediversifieerde portefeuilles.

De verlaging van de belastingen en de investeringen in de infrastructuur zullen voor de Fed een ware uitdaging vormen. Maar in afwachting dat Trump aan de macht komt, is het alsnog de vraag of de toekomstige president erin zal slagen om zijn beloftes te houden.

De Amerikaanse centrale bank legde dan ook uit dat het te vroeg is om rekening te houden met de mogelijke impact van de aangekondigde maatregelen van Trump op de economie en dus te vroeg om haar monetaire politiek in functie hiervan aan te passen. Ook beseft de Fed erg goed dat duidelijk communiceren over de evolutie van de rente in deze context geen makkelijke taak wordt. Wel meent ze dat, gezien de meeste maatregelen van Trump wellicht het inflatiepeil zullen opvoeren, ze bijgevolg sneller dan verwacht haar leidende rentevoet zal verhogen.

Wij van onze kant hopen dat we in de volgende maanden een duidelijkere kijk zullen krijgen op de politiek van Trump. Wel is één ding zeker: de Amerikaanse economie kent een dynamisch jaarbegin. En de verwachte maatregelen zullen die tendens nog versterken. Uiteraard zou de remonte van de dollar de competitiviteit van Amerikaanse goederen in het buitenland lichtjes kunnen afremmen en het optimisme van de bedrijven temperen. Maar gezien de binnenlandse vraag vrij hoog ligt en dit wellicht zo zal blijven, zou de economie in de VS over heel 2017 dynamisch moeten blijven.

 

Deel dit artikel