Nieuws

Olie stelt het erg goed

2 jaar geleden - woensdag 4 januari 2017
Op één januari is het akkoord tussen de OPEC-landen en andere olieproducenten om de olieproductie terug te dringen, in werking getreden. De prijs voor een vat Brent-olie ligt nu boven de 58 USD.

Doel is om het evenwicht op de oliemarkt, die al lange tijd met productieovercapaciteit worstelt, te herstellen. Vraag is echter of de betrokken partijen zich wel degelijk aan het akkoord zullen houden. Maar tot nog toe lijken de markten er vertrouwen in te hebben.

 

Wij twijfelen er echter aan dat de olieprijs op middellange termijn een hoge vlucht zal kennen. Dankzij het huidig prijspeil kunnen de producenten van schalieolie in de VS zich immers veroorloven om hun productie weer op te starten (winstgevend vanaf 55 USD). Overigens kan de productie van schalieolie veel sneller op gang worden gezet dan de traditionele olieproductie.

 

Wel ligt de olieprijs (in euro) tegenwoordig 60% hoger dan een jaar voorheen. Een stijging die ongetwijfeld een impact zal hebben op de energieprijs en de inflatie zal drijven tot een niveau in de buurt van de doelstelling van de centrale banken. Dit is echter slecht nieuws voor de obligaties van de geïndustrialiseerde landen, waarvan de rendementen veel te laag liggen om dit inflatieniveau te compenseren.
We raden u dan ook aan om dergelijke beleggingen te vermijden.

Deel dit artikel