Nieuws
Toenemende inflatie wordt beslissende factor voor 2017 1 jaar geleden - dinsdag 17 januari 2017
In 2017 zullen de financiële markten niet enkel worden beïnvloed door de geplande politieke evenementen en de vertraging van de Chinese economie.

De stijgende inflatiedruk bedreigt de gezinsuitgaven, de overheidsfinanciën en de obligatiemarkten.
Meteen ook de reden waarom wij in2017 amper in de eurozone zullen beleggen.
Ontdek onze typeportefeuilles voor meer informatie over onze strategie.

Vaak wordt politiek als de meest invloedrijke factor beschouwd voor wat zich op de financiële markten afspeelt. En dit jaar staat er flink wat op de agenda van de ontwikkelde landen: de inwijding van Trump als president van de VS, de verkiezingen in Duitsland, de presidentsverkiezingen in Frankrijk, de onderhandelingen over de Brexit... Een onaangename verrassing in de politieke wereld zou de financiële markten dus wel eens uit hun lood kunnen slaan.

Overigens kampt China nog steeds met moeilijkheden. De vertraging van de Chinese economie en de weerslag hiervan op de wereldconjunctuur is niets nieuws. Over de strategie van de Chinese autoriteiten heerst echter steeds meer onduidelijkheid. Bijgevolg vreest men voor een harde landing van de Chinese economie. En ontstaat er een drieste commerciële oorlog met president Trump, dan is het hek helemaal van de dam...

Volgens ons zal 2017 echter vooral in het teken staan van de toenemende inflatie. Zo was de inflatie in de eurozone negatief in de lente en bereikte ze 1,1% in december, het hoogste niveau sinds december 2013. In de VS kwam het inflatieniveau in november uit op 1,7% op jaarbasis, terwijl dit 12 maanden geleden nog slechts 0,5% was. Een tendens die zowaar in alle ontwikkelde landen te merken is. En alles wijst erop dat die trend zich zal verderzetten.

Slecht nieuws voor de gezinnen, vooral in de landen waar de lonen onder druk staan door de hoge werkloosheid. De loonmatiging, een maatregel die in vrijwel alle landen van de eurozone van toepassing is, drukt namelijk de koopkracht en de gezinsuitgaven eens de inflatie opnieuw aantrekt.
Daarnaast beknot de stijgende inflatie de manoeuvreerruimte van de centrale banken, daar hun soepele monetaire politiek om het extreem lage inflatiepeil te bestrijden nu niet meer te rechtvaardigen valt. Wellicht zullen zij in 2017 bijgevolg hun politiek verstrakken en zal de rente opnieuw hoger gaan.

Dit zou echter het einde betekenen van de stroom aan goedkoop geld, waardoor landen die nog niet van de financiële crisis konden herstellen, wel eens opnieuw in de problemen zouden kunnen terechtkomen en er een nieuwe overheidsschuldencrisis in de EU zou kunnen uitbreken. 

 

Deel dit artikel