Nieuws

Braziliƫ voert forse renteverlaging door

2 jaar geleden - vrijdag 13 januari 2017
Voor de derde maal op rij stelt de centrale bank van Brazilië haar leidende rentevoet neerwaarts bij tot 13%, het laagste niveau sinds maart 2015.

Reden voor de renteverlaging is de terugvallende inflatie. In december dook het prijzenpeil tot zijn diepste punt sinds 2014, namelijk 6,29% (t.o.v. 10,71% begin dit jaar), wat overeenkomstig de officiële doelstelling is (4,5 à 6,5%).

Bovendien kondigde de centrale bank nog renteverlagingen aan in de loop van de volgende maanden. Op die manier hoopt ze de economische activiteit (die onder de verwachtingen blijft) opnieuw aan te zwengelen en zich uit de recessie te wurmen.

Wel zal het land maar traag herstellen en zal de economie in 2017 met minder dan 1% groeien. Het zal dus nog enige tijd vergen vooraleer Brazilië opnieuw aanknoopt met groeicijfers conform zijn potentieel.

Beleggers met een dynamisch profiel mogen voor de lange termijn inzetten op Braziliaanse aandelenfondsen, om hun portefeuille te diversifiëren.

Obligaties in real beschikken over minder potentieel dan in het verleden maar blijven niettemin deel uitmaken van onze portefeuilles. 

Deel dit artikel