Analyse
De voorbije beursweek 3 maanden geleden - vrijdag 13 april 2018
Ondanks de geopolitieke spanningen gingen de beurzen afgelopen week hoger.
De voorbije beursweek

De voorbije beursweek

Vrijdagmiddag klokte de S&P 500 af op een winst van 2,3% tegenover een week geleden. De Stoxx Europe 50 klom op weekbasis met 1,1% en de Bel 20 met 0,7%.

Na de handelsspanningen vorige week stond deze week in het teken van het Syrische conflict en de geopolitieke spanningen die hiermee gepaard gaan. De beurzen ondervonden hiervan echter maar weinig impact.

De Amerikaanse sancties ten aanzien van Moskou en de risico’s die ze met zich meebrengen voor de Russische economie dreven de Russische beurs 9% lager. De koers van bedrijven actief in Rusland stonden deze week onder druk: Renault boerde met 4,3% achteruit en Oriflame met 4,6%. Société Générale hield goed stand en sloot de week af op hetzelfde niveau als een week geleden.

De olieprijs (op de beurs van Londen) veerde op tot ±72 USD voor een olievat. In die prijs zit trouwens een risicopremie verrekend gezien de spanningen in het Midden-Oosten (al is geen Syrië geen speler in de oliesector, toch vreest men voor de situatie in Iran en Saoedi-Arabië).
Wereldwijd gingen de olieaandelen gemiddeld 2,3% hoger.

Binnen de Bel 20

– AB InBev verloor 4,2% en is de grote verliezer van de week. De groep zit al een tijdje in een neerwaartse spiraal.
– De financiële waarden boden voldoende weerwerk om de Brusselse sterindex deze week toch in het groen te doen eindigen. Ageas steeg met 3,5%, KBC met 2,1% en ING, dat overigens opgenomen werd in de favorietenlijst van een beurshuis, ging 3% hoger.
– Galapagos (houden) koerste dan weer vlot hoger (+6,1%) na de aankondiging van een nieuwe testfase voor een geneesmiddel tegen een chronische longziekte.
– Aperam schoot 6,3% hoger na de aankondiging van de overname van VDM Metals, een Duitse specialist in metalen legeringen om materialen roestbestendig te maken.

Buiten de Bel 20

– arGEN-X (verkopen) was deze week de primus van de klas. Het aandeel schoot 14,6% hoger. De groep zal een derde mijlpaalbetaling ontvangen voor de succesvolle stap in de ontwikkeling van een van zijn producten in de pijplijn.
– Melexis klom met 9,1% dankzij het koopadvies van een Londense broker. Ook wij delen dit optimisme.
– Fagron (verkopen) ging 6% hoger. De groep spon garen bij de publicatie van puike en hoopgevende kwartaalverkopen.
– Retail Estates, dat een kapitaalverhoging aankondigde waarop u mag ingaan, viel met 3,3% terug.
– Vastned Retail Belgium (lees onze analyse) ging 1,1% lager (ga niet in op het bod).
– Balta (verkopen) dook nog maar eens 2,4% lager na de aankondiging van problemen bij Carpetright, een van zijn grootste klanten, en bereikte zijn dieptepunt sinds de beursintroductie in juni vorig jaar.

– BNP Paribas, dat het gros van de Poolse activiteiten van het Oostenrijkse Raiffeisen koopt en zich zo tegen een correcte prijs op een dynamische markt versterkt, ging 1,6% hoger. Maar voorzichtigheid blijft geboden want de lokale banksector kampt met een sterke concurrentie.
– GTT verloor 3,2% over de voorbije week na een daling van 9% deze vrijdag. De bekendmaking van de omzetdaling van de diensten zette beleggers aan hun winst op te strijken, en dit terwijl de koers voorheen flink was geklommen. De koers is volgens ons overdreven afgestraft want de groepsomzet van het 1e kwartaal is conform de verwachtingen en de groep bevestigt haar bedrijfswinstdoelstelling voor 2018.
– National Grid ging 0,6% lager. Door de slechte weersomstandigheden in de VS moet het distributienetwerk worden vernieuwd, wat uiteraard gepaard gaat met een aantal kosten. De impact op het resultaat zal echter miniem zijn. Ook zal dit geenszins de vooruitzichten op lange termijn, noch de dividendvooruitzichten beïnvloeden.
– Sage kelderde met 9,5% na de aankondiging dat het zijn doelstellingen zal verlagen voor het huidig boekjaar (jaarlijkse afsluiting op 30/09).

Deel dit artikel