Analyse
De voorbije beursweek 4 maanden geleden - vrijdag 9 maart 2018
De handelsoorlog ingezet door de VS baart al minder zorgen.
De voorbije beursweek

De voorbije beursweek

Vrijdagmiddag klokte de S&P 500 op weekbasis af op een winst van 1,8%. De Stoxx Europe 50 klom met 2,1% terwijl de Bel 20 met een stijging van 2,9% het beter dan het gemiddelde deed, o.a. dankzij Engie (zie hieronder).

De paniek op de markten in het zog van de aankondigingen van de Amerikaanse autoriteiten rond de buitenlandse politiek van de VS is lichtjes afgenomen.

In de VS blijft de industriële sector niettemin ongerust over de stijging van de invoertarieven. Toch kon de sector na de daling van 4% in februari deze week met 2,1% opveren.

In Europa zetten beleggers weer in op aandelen.
De Europese autosector profiteerde vooral van het afgenomen risico voor protectionistische maatregelen van Trump en klom met 2,5% op weekbasis (overigens profiteerde in deze sector Renault van de geruchten van een mogelijke fusie met zijn filiaal Nissan; BMW van zijn kant trok zijn dividend op voor het boekjaar 2017 tot 4 EUR bruto). 

Zelfs in Italië ging de beurs 3,7% hoger. Na de onzekerheid door de naderende verkiezingen (die inmiddels achter de rug zijn) hebben beleggers nu opnieuw meer vertrouwen. Ze beseffen namelijk dat de partijen compromissen zullen moeten sluiten willen ze aan de macht komen en dat er economisch gezien uiteindelijk wellicht geen radicale veranderingen zullen worden doorgevoerd.

Wat de aandelen van de Bel 20 betreft

– AB InBev (lees onze analyse) klom met 5,6% na een beter dan verwacht kwartaalresultaat te hebben bekendgemaakt.
Engie ging 7,1% hoger. De groep staat voor op haar herstelplan 2016-2018 en heeft vertrouwen in het huidig boekjaar. Ze kondigde een brutodividend aan van 0,75 EUR (we delen dit optimisme). 
Ontex ging 0,9% lager na de bekendmaking van resultaten in lijn met de verwachtingen, gezien de groep op 30 januari al een winstwaarschuwing had gelanceerd. De marges zullen niet vóór het tweede halfjaar opveren. De druk op de prijzen in Brazilië blijft een probleem. 
– Telenet (-0,4%) haalt de overige 50% van de groep De Vijver Media binnen en heeft nu 100% van de Vlaamse tv-zenders VIER, VIJF en ZES in handen, alsook het productiehuis Woestijnvis.

Wat de aandelen buiten de Bel 20 betreft

Agfa (lees onze analyse) verloor 6,4% na de bekendmaking van een resultaat onder de verwachtingen.
Atenor (+0,6%) kondigde voor 2017 een goed resultaat aan dankzij de projecten in Oost-Europa. Het dividend zal zoals voorzien met 1,96% worden opgetrokken tot 1,456 EUR netto. En rekening houdend met de portefeuille van projecten in ontwikkeling zal dit ritme in de volgende jaren kunnen worden aangehouden.
Hamon boerde met 14,3% achteruit na de bekendmaking dat ook 2017 in het rood strandde en het weinige succes van de kapitaalverhoging een maand geleden. Sinds ons laatste verkoopadvies eind januari kelderde de koers met een derde!
Resilux verkocht in 2017 8,4% meer flessen en voorvormen in pet en draaide 11,9% meer omzet. Twee overnames (in Servië en Zwitserland) en de uitbreiding van andere fabrieken wogen echter op de winst die met slechts 0,3% klom. Het dividend blijft stabiel op 1,40 EUR netto. Voor 2018 is het bedrijf optimistisch gestemd (vraag is gezond, bijdrage en synergievoordelen recente overnames, minder investeringen).
– TINC heeft een sterk eerste halfjaar achter de rug, bevestigt het dividend voor het lopend boekjaar en bestudeert een publieke kapitaalverhoging.

Nog meer aandelennieuws:

Axa (lees onze analyse) viel met 10,4% terug na de aankondiging van de overname van XL Group.
IBM bevestigt zijn doelstellingen op lange termijn: een jaarlijkse stijging van de omzet met 0% à 5% en van de winst per aandeel met 5% à 10%, een regelmatige dividendverhoging en de verdere inkoop van eigen aandelen.
National Grid ging 7,3% hoger, dankzij het hogere energieverbruik door het barre winterweer. Ook is dit een reactie op de koerscorrectie van de laatste weken.

Deel dit artikel