Analyse
Het bbp van de eurozone over het 4e kwartaal 2017 was conform de verwachtingen 4 maanden geleden - donderdag 8 maart 2018
De economie groeide met 0,6% ten opzichte van het vorige kwartaal en met 2,7% tegenover een jaar geleden.

Over heel 2017 bedroeg de economische groei 2,3%, wat fors boven het potentieel van de eurozone is. Deze cijfers bevestigen onze adviezen. We handhaven dan ook de samenstelling van onze gediversifieerde portefeuilles.

In het 4e kwartaal namen de gezinsuitgaven in de eurozone met 0,2% toe. Ook de investeringen gingen hoger (+0,9%). Maar het was vooral de export die over het laatste kwartaal van 2017 goed presteerde (+1,9%).

Hierdoor wordt de buitenlandse handel voor onze economieën nog belangrijker, en nemen de risico’s die hiermee gepaard gaan ook toe, rekening houdend met de huidige protectionistische tendensen, onder meer in de VS.

Alle landen uit de eurozone droegen bij tot de economische groei van het 4e kwartaal. Duitsland (+2,9%) en Frankrijk (+2,5%) slaagden er echter in om werkelijke topprestaties neer te zetten. Ook Italië deed het erg goed (+1,6%) en dit ondanks de onzekerheid rond de nakende verkiezingen.

Wat de andere Europese landen waarin we beleggen betreft, zien we dat Polen op jaarbasis sterk kon groeien (4,3%). Zelfde scenario voor Zweden (3,3%). Beide landen zijn uw aandacht waard.

Het VK liet dan weer te wensen over (+1,4%) en werd zelfs voorbijgestoken door Griekenland (+1,9%). Het land lijdt nog steeds onder de brexit en de terugtrekking uit de Europese eenheidsmarkt. Maar talrijke bedrijven die op de beurs van Londen noteren, boeken het gros van hun omzet in het buitenland en zijn dus weinig blootgesteld aan de Britse conjunctuur. We blijven dan ook in Britse activa beleggen.

Deel dit artikel