Analyse
Mexico: rentestijging om de peso te beschermen 1 jaar geleden - dinsdag 22 november 2016
Sinds de overwinning van Trump verloor de Mexicaanse peso fors terrein, en sinds begin dit jaar bedraagt het verlies nu al meer dan 14 %.

Door de fors ondergewaardeerde peso t.o.v. de euro (nog meer t.o.v. de dollar) en de relatief goedkope beurs, houden we Mexico in de gaten, maar de zichtbaarheid op de toekomst is momenteel te beperkt. We zijn nog geen koper. Vermijden dus.

 

Voor de 5de keer al dit jaar besliste de Mexicaanse centrale bank dan ook om haar leidend rentetarief te verhogen (van 4,75 naar 5,25 %) om op die manier spaargeld beter te belonen en buitenlandse beleggers aan te trekken. Geen evidente opgave, want de Mexicaanse economie groeide maar met 2 % in het 3de kwartaal en heeft te lijden onder de lage olieprijzen.

 

Met de komst van Trump zijn ook de buitenlandse investeringen in gevaar. Mexico profiteert immers al jaren van de aanwezigheid van buitenlandse investeerders (vooral in de industrie) die goedkoop willen produceren voor de Amerikaanse markt, waarnaar er massaal geëxporteerd wordt dankzij het Nafta-verdrag. Trump dreigde er echter mee uit dat verdrag te stappen en ook invoerrechten te heffen op Mexicaanse producten.

 

Daarnaast zijn er vraagtekens rond de toekomst van de grote Mexicaanse gemeenschap in de VS zelf, vaak arbeiders die geld opsturen naar huis en zo een belangrijk toevoerkanaal van buitenlands geld zijn voor Mexico. Door die elementen zal de druk op de peso wellicht aanhouden en bovendien dreigt de hoge rentestand op de groei te wegen.

 

Deel dit artikel