Analyse
Voorbije beursweek 1 jaar geleden - vrijdag 14 oktober 2016

Na een goede start van de week, wezen de Chinese exportcijfers donderdag diverse sectoren terug.

Door de tegenvallende exportcijfers vanuit China (-10 % in september t.o.v. een jaar eerder) maken de beleggers zich opnieuw zorgen over het vormpeil van de wereldeconomie. Vrijdagmiddag stond de S&P 500 nog 0,5 % hoger t.o.v. een week eerder, de Stoxx 50 bleef nog wat steviger in het groen (+1 %) dankzij een goede start van de week onder impuls van de olieprijs. De Bel 20 klokte af op 0,7 %.
Volgende week begint het kwartaalresultatenseizoen…

 

Over de hele week dook de grondstoffensector 6,5 % lager, de oliesector 0,5 %, en de staalsector 4 %. De heropleving van de onzekerheid wees de banksector 7,5 % terug.

 

Op de wisselmarkten trok de dollar aan t.o.v. de euro, met dank aan het tegenvallende parcours van Donald Trump en de verwachting van een rentestijging in de VS nog dit jaar. Het Britse pond verloor verder terrein t.o.v. onze Europese eenheidsmunt.

 

– Biocartis (niet kopen) profiteerde van gunstige resultaten voor zijn diagnosetoestel Idylla bij het opsporen van longkanker. De eerste winsten zijn echter nog lang niet voor morgen en het bedrijf moet wellicht al volgend jaar op zoek naar vers kapitaal.
– Ericsson (niet meer kopen, houden) publiceerde een kwartaalresultaat dat onder de verwachtingen bleef en moet dringend op zoek naar een management dat in staat is om de activiteit te relanceren.
– GTT (kopen) bevestigde zijn doelstellingen voor 2016: een omzet van 176,7 miljoen euro (+12 % t.o.v. 2015), een goed gevuld orderboek ondanks de moeilijkheden in de gastransportsector, en het handhaven van het dividend in 2016 en 2017 op het niveau van 2015.
– LVMH (verkopen) kon de beleggers bekoren met een kwartaalomzetgroei van 4 % (+6 % excl. activaverkoop en overnames). De belangrijke activiteit mode en lederwaren spurtte 5 % hoger (zonder wisselkoerseffecten), maar het aandeel blijft duur.
– Samsung (niet kopen) zette de verkoop van zijn Note7-smartphone stop na meldingen van ontploffingsgevaar. Apple (houden) zou daar kunnen van profiteren om marktaandeel af te snoepen, maar dan moeten de Samsung-klanten wel bereid zijn om af te stappen van besturingssysteem Android, wat wellicht niet zo evident is. Corning (kopen) zal weinig impact ondervinden van de stopzetting van de productie van de Note 7 (de vrijgekomen capaciteit wordt herverdeeld naar andere merken). AT&T (kopen) schort zijn verkoop van de Note 7 in de VS op, maar het zal Samsung zijn die moet opdraaien voor de kosten.
– Sapec (enkel voor speculanten) zit volop in een strategische heroriëntering en liet weten mogelijk zijn divisie agrobusiness te willen verkopen, die het gros van de bedrijfswinst genereert. De koers won 17 % maar blijft nog altijd 35 % onder de boekwaarde. Gezien de lage liquiditeit, de nog altijd hoge schuldenlast, en het feit dat een verkoop nog lang niet zeker is, blijft het aandeel erg speculatief.
– Unilever (verkopen) liet in het 3de kwartaal totaal geen groei optekenen in de industrielanden en zag zijn verkochte volumes dalen in de groeilanden. Rekening houdend met de wisselkoersevoluties gaf de omzet 0,1 % prijs. De resultaten voor 2016 en 2017 zullen afgeremd worden door herstructureringskosten.
– Xior Student Housing (houden) versterkte zijn eigen vermogen door nieuwe aandelen uit te geven (zonder korting t.o.v. de beurskoers) die via een private plaatsing aan institutionele beleggers werden verkocht. De opbrengst werd gebruikt om de overname van een studentenhuis in Breda te financieren. Door de transactie moet Xior geen bijkomende schulden aangaan en kan het zijn schuldgraad (45,9 % op 30 juni) onder controle houden.

 

Op de agenda

– Maandag 17 oktober: kwartaalresultaten Bank of America en IBM; kwartaalomzet Danone; cijfers industriële productie in de VS
– Dinsdag 18 oktober: kwartaalresultaten Intel en BlackRock
– Woensdag 19 oktober: kwartaalresultaat Abbott, tussentijdse verklaring Barco; bbp in China
– Donderdag 20 oktober: kwartaalomzet Nestlé en Roche, kwartaalresultaten Verizon en Wereldhave Belgium, tussentijdse verklaring ThromboGenics en Nyrstar; bijeenkomst ECB.
– Vrijdag 21 oktober: kwartaalresultaten Daimler en General Electric; tussentijdse verklaring Deceuninck en Umicore

 

Deel dit artikel